Valkosuklaa-mustikka täytekakku

Mustikkacurdia ja valkosuklaalime-täytettä kakun väliin. Pohja, muoto ja kuorrute maun mukaan. Koekakun ja juhlakakun kaikki variaatiot päätyivät samaan reseptiin.

Reseptistä

Toivekakku juhlapöytään. Koekakussa testattiin kahta  erilaista pohjaa. Juhlakakku tehtiin eri kuorrutteella kuin koekakku. Juhliin kakkuja tehtiin kaksi, pyöreä kahden täytevälin täytekakku ja pieni yhden täytevälin levykakku. Kaikki testatut variaatiot päätyivät myös tähän reseptiin, koska jokaiselle oli omat kannattajansa. Valkosuklaa-limetäyte ja mustikkacurd ovat ainoat pysyvät elementit tässä ohjeessa. Valitse muoto (ja koko), kakkupohja ja kerman laatu. Lue lisää tästä kakusta, aamuisesta harhailusta ja juhlahumusta blogista:

Kesäaamun harhailuja ja juhlahumua

Vinkit:

Isoon (30-35 hlön) levykakkuun tarvitset kaksi pohjaa. Pieneen, puolikkaaseen levykakkuun riittää yksi pohja, jonka puolittamalla saat kaksi pohjakerrosta. Täyte riittää isoon levykakkuun paksuksi kerrokseksi. Tee pieneen levykakkuun vain puolikas annos täytettä. Pyöreään (15-20 hlön) kakkuun täytettö riittää kahteen kerrosväliin.

Jos (kun) kuorrutevaahdon mitoissa on pientä epätarkkuutta, se johtuu siitä että blogikeittiössä välillä unohdetaan mitata aineksia ja leivotaan näppituntumalla. 

Ainesosat ja valmistus

Mustikkacurd:

  • katso erillinen ohje

Kakkupohja, vaihtoehto 1 (sienikakku):

  • 4 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kiehuvaa vettä

Kakkupohja, vaihtoehto 2 (mascarponekakku):

  • 2 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 tl leivinjauhetta tai 2 tl soodaa
  • 250 g mascarpone tuorejuustoa
  • 1/2 dl kermaa
  • 200 g voita

Valkosuklaa-limetäyte:

  • 4 liivatelehteä (17g pakkauksesta)
  • 6 dl vispikerma
  • 250 g mascarpone tuorejuustoa
  • vaniljasokeri
  • 1-2 limeä (kuori raastettuna, puristettua mehua 0,75 dl)
  • 290- 300 g valkosuklaata

Kakun kostutus:

  • 2-3 tl sokeria
  • puoli lasia vettä

Kermavaahtokuorrute:

  • 5 dl vispikermaa
  • n 3 rkl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1-2 tl vaniljakreemijauhetta
  • hippunen (n. 1/2 tl) limen kuoriraastetta

Kaurakermavaahtokuorrute:

  • 2,5 dl kauravispiä
  • n 2-3 rkl tomusokeria
  • n 1 tl vaniljasokeri
  • hippunen (n. 1/2 tl tai vähemmän) limenkuoriraastetta

Koristeeksi:

  • pensasmustikoita
  • kultatomua

Valmista mustikkacurd erillisen ohjeen mukaisesti etukäteen valmiiksi. Koko määrä (noin 5 dl) ohjeen mukaista mustikkacurdia hupenee tähän kakkuun.

Pyöreä kakkupohja paistetaan 22-23cm kakkuvuoassa. Levykakku paistetaan nelikuolmaisessa säädettävässä reunusvuoassa, mitat 28x36cm. Paista isoa levykakkua varten kaksi pohjaa tai pienempään suorakaiteen muotoiseen kakkuun yksi pohja, jonka leikkaat puoliksi. 

Tee kakkupohja, vaihtoehto 1 tai 2.

Vaihtoehto 1 (sieni kakku).  Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada kiehuva vesi vaahdon sekaan pienissä erissä, vatkaa samalla. Sekoita joukkoon jauhot ja niihin sekoitettu leivinjauhe. Kaada kakkuvuokaan ja paista pyöreää kakkua 175 asteisessa uunissa noin 25-35 minuutin ajan. Levykakkupohjan paistoaika 200 asteessa noin 8-10 minuuttia. Irroita kakku vuoasta ja anna jäähtyä.

Vaihtoehto 2 (mascarponekakku). Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat ja sekoita. Yhdistä vehnäjauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe tai sooda. Lisää kuivat aineet, mascarpone ja kerma taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista kakku kuten vaihtoehdossa 1. Irroita kakku vuoasta ja anna jäähtyä.

Leikkaa pyöreä pohja kolmeksi kerrokseksi. Jos teet ison levykakun kahdella pohjalla, pohjia ei tarvitse puolittaa. Jos teet pienen levykakun, puolita leipomasi pohja.

Valmista täyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon vaniljasokeri, 1/1-1 tl limen kuorta raastettuna ja mascarpone. Vatkaa jäähtynyt valkosuklaa kermaseoksen joukkoon. Kiehauta limestä puristettu mehu. Valuta liivatteet ja sekoita kuuman mehun joukkoon. Lisää jäähtynyt mehuseos täytteen joukkoon koko ajan samalla vatkaten.

Kokoa pyöreä kakku reunusvuoan tai irtopohjavuoan reunan sisään kakkupahvin tai suoraan tarjoiluastian päälle. Laita reunuskalvo tai leivinpaperisuikaleet vuoan reunoille. Kostuta kakun pohjakerros ja levitä sen päälle mustikkacurdia. Jaa täyte kahteen osaan ja levitä toinen puolisko täytettä pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta toinen kerros täytteen päälle, kostuta, levitä mustikkacurd ja loput täytteestä. Nosta kansikerros täytteen päälle. Levitä vielä kannen päälle mustikkacurdia. Nosta kelmulla peitettynä jääkaappiin jähmettymään yön ajaksi. 

Kokoa nelikulmainen levykakku myös reunusvuokaan. Kakkukerroksia tulee vain kaksi ja koko täyte levitetään yhdeksi täytekerrokseksi. Kostuta ja levitä mustikkacurdia samoin kuin pyöreäänkin kakkuun. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli kelmulla peitettynä.

Valmista kuorrute vispikermasta tai kauravispistä. Vatkaa valitsemasi kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa. Mausta vaniljasokerilla ja limenkuoriraasteella. Lisää vaniljakreemijauhetta vaahtoa jämäköittämään. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on tarpeeksi jäykkää pursottamiseen. Testaa pursostusjälki pienellä määrällä vaahtoa. Nyrkkisääntönä voi pitää että vaahto on tarpeeksi jämäkkää kun vispilän jälki jää näkyviin. Kaurakermaa voi huoletta vatkata niin kauan että se muuttuu lohkeavaksi.

Levitä kermaa ohuelti kakun reunoille ja päälle. Kakun kannen päälle oleva mustikkacurd saa hieman sekoittua kermaan. Pursota kerma kakun päälle ruusukkeiksi. Mustikkaraidat ruusukkeisiin saa sivelemällä raidat mustikkacurdia pursotuspussin reunoille. Koristele pensasmustikoilla, siivilöi kultatomua sinne tänne kakun päälle.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *