Omenakakku

Rouhean näköinen ja sopivan mehevä, kanelinen ja kardemummainen omenakakku hapanjuurella. 

Annos:

2 kakkua

Valmistus:

paistetaan irtopohjavuoassa

Sopii hyvin:

teen, kahvin kanssa

Reseptistä

Omenakakku on parhaan ja nopsan mustikkapiirakka reseptin yksi monista sovelluksista. Hyvä resepti taipuu moneksi. Hapanjuuri, kanelilla maustettu omenahillo ja mascarpone ovat tämän kakun juttu. Taikinamäärästä tulee kerralla kaksi kakkua, mikä ei ole ollenkaan liikaa! Yksi kakku tulee syötyä heti, toinen säästyy seuraavaan päivään tai lähtee viemisiksi vaikka töihin.

Vinkit:

Jaa taikina kahteen irtopohjavuokaan. Kuvien kakut on paistettu 18 cm ja 22 cm vuoissa, kakut ovat noin 5 cm korkeita. Jos jaat taikinan kolmeen vuokaan, käytä vielä pienempiä vuokia. Huomioi, että eri kokoisissa vuoissa kakut kypsyvät eri ajassa. Sopiva paistolämpötilakin voi vaihdella. Kannattaa kokeilla myös maidon vaihtamista kauramaitoon. Juuren voi jättää myös pois, jätä silloin soodakin pois ja laita leivinjauhetta 3 tl.

Ainesosat ja valmistus

Omenahilloke:

  • kuorittua ja lohkottua omenaa noin 2,5 litraa
  • noin 0,5 dl vettä
  • noin 500 g (vähemmänkin riittää) sokeria (hillo- tai kide-)
  • 0,5 – 1 tl kanelia

Taikina:

  • 100 g vehnähapanjuurta
  • 1 muna
  • 3,5 dl maitoa
  • 100 g margariinia
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl vanijasokeria

Mascarponeseos:

  • 1 purkki mascarponea
  • 1 muna
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Valmista omenahilloke. Annoksesta ylijäävän hillokkeen voi pakastaa tai säilyttää jääkaapissa. Laita kuoritut ja lohkotut omenat kattilaan sokerin ja veden kanssa. Sekoittele välillä, anna kiehahtaa ja pienennä levyn lämpötilaa. Keitä kunnes omenalohkot ovat pehminneet. Anna jäähtyä.

Valmista taikina. Sekoita juuri, maito, muna ja sulatettu margariini. Sekoita keskenään kuivat aineet ja yhdistä taikinaan. Jaa taikina kahteen tai kolmeen irtopohjavuokaan. Annostele omenahilloketta taikinan päälle. Jätä kakun keskusta ilman hilloketta tai laita hilloketta siihen vain vähän. 

Sekoita mascarponeseoksen ainekset ja tee siitä rengas hillokkeen päälle. Paista uunin keskitasolla vähintään 30 minuutin ajan. Mitä isompi vuoka ja/tai paksumpi taikina, sitä matalampi lämpötila ja pidempi paistoaika. 18 cm vuoassa paistettu kakku kypsyy 190 asteessa 30 minuutissa. Testaa kakun kypsyys tikulla kakun keskeltä. Tikkuun voi jäädä vähän kosteaa, mutta ei taikinavelliä. Peitä kakku tarvittaessa leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa. Maistuu lämpinä ja jääkaappikylmänä.

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *