Fougasse
Kuusirantalainen versio provencelaisesta fougasse-leivästä on hapanjuurella tehty.
Annos:
kaksi noin 22-23cm x 30-32cm kokoista leipää
Valmistus:
hapanjuurileivon-taa
Sopii hyvin:
mopiksi lautasen putsaukseen, herkutteluun

Reseptistä
Kuusirantalainen versio Provencelaisesta fougassesta on hapanjuurella tehty ja ilolla nautittu. Resepti on sovellus perusleivän reseptistä, eli ei millään lailla autenttinen ranskalainen resepti. Muotoiluun on haettu mallia instagramin kuvista (#fougasse). Ranskalaisia ja provencelaisia leipätunnelmia, sekä kirjallisuusmatkailua blogissa: Provence.

Vinkit:
Leivo mausteita taikinan sisään tai ripottele tilpehöörit leivän päälle ennen uuniin laittoa. Jos aiot lisätä suolaa leivän pinnalle, tee taikinasta vähemmän suolainen. Kylmälepo ei ole pakollinen, mutta parantaa leivän makua ja koostumusta. Taikina kestää myös pidemmän kylmälevon, ainakin 2 vuorokautta. Jos laitat juustoraastetta leivän pinnalle, tee se siinä vaiheessa kun vähennät uunin lämpötilan 220 asteeseen, tällöin juusto ei ruskistu liikaa.
Ainesosat ja valmistus
Taikina:
- 150 g aktiivista vehnäjuurta
- 550 g vettä
- 725 g vehnäjaujoja
- 25 g täysjyvävehnäjauhoja
- 10-15 g suolaa
- noin 15 g oliiviöljyä
Mausteeksi esimerkiksi:
- oliiviöljyä roiskittuna leivän päälle
- merisuolahiutaleita
- rosmariinia
- tai kirsikkatomaatteja/ aurinkokuivattuja tomaatteja
- ja/tai oliiveja
- tai juustoa (esim. emmental tai mozzarella)
Mittaa kulhoon aktiivinen juuri. Lisää haalea vesi, sekoita niin, että juuri liukenee veteen. Lisää jauhot ja sekoita käsin. Anna tekeytyä (autolyysi) vähintään 30 minuutin, enintään tunnin ajan. Lisää suola ja oliiviöljy sekä haluamasi muut mausteet. Taittele taikinaa noin neljän tunnin kohotusajan aikana 3(-4) kertaa. Muotoile taikinasta kaksi pyöreää palloa ja anna olla jääkaapissa yön yli. (Katso vinkit ylempää.)
Lämmitä uuni 260 asteeseen, kuumenna samalla uunissa uunipelti. Vesikuppi uunin pohjalla tekee kuoresta rapeamman. Venyttele varovasti ja vähitellen taikinapalloa leivinpaperin päälle matalaksi, noin 22-23cm x 30-32cm levyksi, lehden muotoon. Roiski leivän pinnalle oliiviöljyä ja ripottele päälle merisuolahiutaleita ja muut haluamasi mausteet. Tee läpiviillot niin, että levy muistuttaa (ainakin etäisesti) peikonlehteä. Viiltoja voi sormella venyttää isommiksi aukoiksi.
Vedä leipä leivinpaperin avulla kuuman pellin päälle. Laita leipä uuniin, laske uunin lämpötila 240 asteeseen, paista noin 10 minuutin ajan. Pienennä uunin lämpötilaa 220 asteeseen ja jatka paistamista noin 10 minuutin ajan. Nauti tuoreena. Leivän voi pakastaa.






0 kommenttia