Aprikoosi-sitruuna täytekakku
Sitruunavoikreemikuorrutus, aprikoosihilloa ja sitruunaista kerma-mascarponemoussea. Keväisen kepeä, silti sopivan tuhti.
Annos:
6 henkilön kakku
Valmistus:
2-3 päivän aikana
Sopii hyvin:
keväiseen kattaukseen

Reseptistä
Aprikoosi-sitruunatäytekakku on keväisen kepeä, mutta sopivan tuhti täytekakuksi. Kahden munan kakusta riittää hyvin kuudelle tai kahdeksallekin henkilölle.

Vinkit:
Tee haluamasi kakkupohja, ohjeessa pieni kahden munan kakkupohja lasitekniikalla valmistettuna. Leivinjauhetta ei ole pakko käyttää. Jos teet isomman kakun, tee 1,5 tai kaksinkertainen määrä täytettä ja kreemiä. Jos käytät sokeroitua aprikoosihilloa, voit vähentää täytteen tomusokerin määrää. Jos haluat tasaisemman kreemin ilman sitruunankuoripilkkuja, voit korvata sitruunankuoriraasteen pienellä määrällä sitruunan mehua.
Ainesosat ja valmistus
Kahden munan kakkupohja:
- 2 munaa
- sokeria
- vehnäjauhoja
- noin 0,5 rkl perunajauhoja
- ( 1/4 – 1/3 tl leivinjauhetta)
Täyte ja kostutus:
- aprikoosihillo (sokeroimaton tai sokeroitu)
- 2 dl vispikermaa
- 125 g mascarpone-tuorejuustoa
- 2 rkl tomusokeria
- noin 1/2 sitruunan kuoriraaste
- 2-3 rkl aprikoosihilloa
- 1 tl vaniljakreemijauhetta
- kakkupohjan kostutukseen noin 0,5 dl maitoa ja noin 1 tl tomusokeria
Sitruunainen voikreemi:
- 100 g voita
- 2 dl tomusokeria
- 0,5 rkl maitoa
- noin yhden sitruunan kuori raastettuna
Riko kaksi munaa juomalasiin. Mittaa saman verran sokeria samanlaiseen lasiin. Mittaa myös saman verran jauhoja (vehnäjauhot + perunajauhot) kolmanteen lasiin. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Leivinjauheen voi halutessaan jättää pois. Vatkaa kulhossa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot ja leivinjauhe sekaan nostellen ja varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun, halkaisijaltaan 17 cm kakkuvuokaan. Paista uunissa 175 asteessa noin 25-35 minuutin ajan. (Paistoaika uunikohtainen, johon myös kakkuvuoan materiaali vaikuttaa.)
Täytä kakku seuraavana päivänä tai käytä kakku jääkaapin tai pakastimen kautta ennen täyttöä, jotta se on helpommin leikattavissa. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan.
Valmista täyte. Vatkaa kerma ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa mascarpone vaahdon joukkoon. Lisää kuoriraaste ja aprikoosihillo erissä. Maistele milloin maku on sopiva. Lisää lopuksi vaniljakreemijauhe ja vatkaa kunnes vaahto jämäköityy vielä hieman.
Kokoa kakku irtopohjavuoan reunuksen, tai kuten kuvissa, reunuskalvon sisään. Kostuta pohjakerros tomusokerilla maustetulla maidolla. Levitä pohjan päälle aprikoosihilloa ja hillon päälle puolet täytteestä. Tee seuraava kerros samalla tavalla. Kostuta hieman myös päällimmäistä kakkupohjakerrosta. Laita kakku muovilla peitettynä jääkaappiin lepäilemään ja tekeytymään.
Kuorruta kakku seuraavana päivänä tai noin puolen vuorokauden kuluttua. Valmista sitruunainen voikreemi. Vatkaa huoneenlämmössä pehmennyt voi vaahdoksi, kunnes väri on vaalennut. Lisää tomusokeri ja vatkaa. Vatkaa maito joukkoon. Mausta sitruunan kuoriraasteella. Vatkaa vielä, tarkista maku.
Tasoita kakun reunat ennen kuorruttamista. Kuorruta kakku ensin ohuella kerroksella kreemiä, anna jähmettyä hetken jääkaapissa. Tee toinen kreemikerros. Tee pursotuksia lopuilla kreemeillä. Koristele erilaisilla helmillä, koristerakeilla ja nonparelleilla.














0 kommenttia