Vadelmakinuski- täytekakku

Syntymäpäiväsankarin toivekakku raikkaalla vadelmatäytteellä, kinuskilla ja kermavaahdolla.

Annos:

10-15 henkilölle

Valmistus:

kahden päivän aikana

Sopii hyvin:

juhlahetkiin

Reseptistä

Klassinen täytekakku vaalealla sokerikakkupohjalla. Raikasta vadelmatäytettä ja makeaa kinuskia kerroksittain. Kinuskivaluma ohuen kermakerroksen päällä.

Syntymäpäiväsankarin toivekakusta lisää blogissa:

Lähtökuopassa ja kahvipöydässä

Vinkit:

Viiden munan kakkupohja on paistettu 22 cm vuoassa. Vadelmatäyte riittäisi myös 24 cm kakkuun. Kakun sisään tulevan kinuskin voi valmistaa kuorrutteen ohjeella tai käyttää kaupan kinuskikastiketta. 

 

Ainesosat ja valmistus

Kakkupohja (70%-tekniikka):

  • 5 munaa
  • sokeria
  • karkeita vehnäjauhoja
  • perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Kostutus:

  • noin 1 rkl sokeria
  •  1-1,5 dl vettä
  • 2 dl kinuskikastiketta (valmista tai itsetehtyä)

Vadelmatäyte:

  • 400 g vadelmia
  • 5 dl vispikermaa
  • 5 rkl tomusokeria
  • 200 g vaniljarahkaa
  • 0,75 dl vaniljakreemijauhetta

Kermakuorrutus:

  • 3 dl kermaa (2 dl vispikermaa + 1 dl Flora vispiä)
  • 2 rkl tomusokeria
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • 3 tl vaniljakreemijauhetta

Kinuskikuorrute (valuma):

  • 1,5 dl kuohukermaa
  • 1,5 dl fariinisokeria

Valmista kakkupohja. Pohjan voi paistaa 1-2 päivää aiemmin valmiiksi ja säilyttää huoneen lämmössä tai jääkaapissa. Punnitse kananmunat. Suorita laskutoimitus. Kerro munien paino 0,7:lla. Saat luvuksi esimerkiksi 170 g. Mittaa tämä määrä sokeria. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Mittaa sama määrä jauhoja. Jauhoista noin 70% vehnäjauhoja ja noin 30% perunajauhoja. Sekoita jauhojen joukkoon leivinjauhe. Siivilöi jauhot munasokerivaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Voitele ja jauhota 22 cm kakkuvuoka. Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30-35 minuutin ajan. Kokeile kypsyys puisella varrastikulla. Irrota kakku vuoasta ja jäähdytä. Leikkaa jäähtynyt kakku neljään kerrokseen.

Valmista vadelmatäyte. Soseuta vadelmat. Vatkaa kerma ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää rahka ja vadelmasose. Lisää vaniljakreemijauhe, vatkaa kunnes täyte muuttuu jämäkäksi.

Kokoa kakku irtopohjaisen kakkuvuoan reunan sisään. Kokoa kakku kakkupahville tai suoraan tarjoiluastialle. Vuoraa vuoan reunat leivinpaperisuikaleilla tai reunuskalvolla, jotka tulevat vuoan reunojen yli. Kostuta alin pohja sokerivesiliuoksella. Levitä kaupasta ostettua tai omatekoista kinuskikastiketta pohjakerroksen päälle. Annostele noin kolmas osa vadelmatäytteestä tasaiseksi kerrokseksi. Tee samoin seuraavat kerrokset. Kun viimeinen kerros on paikoillaan, laita kelmu kakun päälle ja siirrä jääkaappiin tekeytymään mielellään yön yli. 

Poista reunukset. Tasoita kakun reunat tarvittaessa. Vatkaa kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa. (Jos käytät vispikerman ja Flora vispin yhdistelmää, nämä voi vatkata yhdessä.) Mausta vaniljasokerilla. Lisää vaniljakreemijauhe ja vatkaa kunnes vispilöiden jättämät jäljet näkyvät vaahdossa selkeästi. Kuorruta kakku ohuella kerroksella ja laita kakku takaisin jääkaappiin. Laita loput kermavaahdosta valmiiksi pursotuspussiin, säilytä kinuskin valmistamisen ajan jääkaapissa.

Valmista kinuski. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä noin 12-15 minuutin ajan. Jäähdytä kinuski hyvin esimerkiksi vesihauteessa. Valuta kinuskia kakun päälle, anna valua reunojen yli. Jos kinuski on jähmettynyt liikaa, sitä voi aavistuksen lämmittää ennen kakun päälle kaatamista. 

Koristele kakku vadelmilla ja kermapursotuksilla.

 

 

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *