Unkarilaiset leimatut keksit
Keksileimasimella kohokuvioidut unkarilaiset keksit maistuvat sellaisinaan tai kerroskekseinä. Maustetaan omaan suuhun sopiviksi.
Annos:
80-85 keksiä tai noin 40 täytekeksiä
Valmistus:
helppo
Reseptistä
Perinteistä unkarilaista keksireseptiä mukaileva ohje, jossa keksi koristellaan perinteitä noudattaen leimasimella. Helppovalmisteiset keksit voi maustaa haluamallaan tavalla. Ohjeen keksit ovat maultaan sitruunaisia.
Lisää reseptistä blogissa:
Vinkit:
Taikinaa voi maustaa eri tavoin. Alkuperäisessä reseptissä ehdotettiin mausteeksi sitruunaa, kaakaojauhetta, kookosta, hunajaa, mantelia. Crisco Shorteningin voi vaihtaa voihin tai käyttää alkuperäisen reseptin mukaisesti voin lisäksi laardia. Keksien leimaamiseen voi käyttää leimasimen lisäksi myös kuviokaulinta tai esimerksiksi kohokuvioitua lasin pohjaa. Huolitellumman reunan saa halutessaan taikinapyörällä. Keksit voi syödä sellaisenaa tai niistä voi tehdä kerroskeksejä. Täytteeksi sopivat erilaiset tahnat, kreemit ja hillot. Kuvien täytekekseissä on täytteenä lemon curdia.
Ainesosat ja valmistus
Taikina:
- 500 g vehnäjauhoja
- 200 g tomusokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- ½ tl soodaa
- 150 g voita
- 80 g Crisco Shortening tai laardia
- 2 munaa
- 1 sitruunan kuori raastettuna
- 2 tl sitruunamehua
- (täytekekseihin täytettä oman maun mukaan, esim. lemon curd, tomusokeria koristeluun)
Ota voi huoneen lämpöön pehmenemään. Mittaa kulhoon jauhot, tomusokeri, suola ja sooda. Lisää pehmeä voi ja Crisko Shortening tai laardi. Sekoita ainekset sähkövatkaimella tai nyppimällä. Lisää joukkoon munat, sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu. Vatkaa kunnes taikinasta muodostuu kulhossa möykky, jota on helppo käsitellä.
Muodosta taikinasta pieniä palloja ja aseta ne leivinpaperille uunipellin päälle. Paina pallot litteiksi (noin 3-5 mm) leimasimella tai esimerkiksi kohokuvioidulla lasinpohjalla. Vaihtoehtoisesti voit kaulia taikinan ja tehdä kuviot kuviokaulimella tai leimasimella. Leikkaa silloin taikinasta muotilla tai taikinapyörällä keksejä. Paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 8 minuutin ajan, kunnes keksien reunat saavat aavistuksen väriä. Keksit eivät juuri kohoa tai leviä uunissa, joten ne voi asettaa pellille melko lähekkäin. Jäähdytä ja nauti sellaisenaan tai tee täytekeksejä ja koristele tomusokerilla.
Varmaan hyviä, mutta kuvat ovat tosi hienoja🤗
Kiitos, harjoitus tuottaa ehkä tulosta 🙂