Kuusirannan kirsikkasuklaakakku
Ohitsepääsemättömään suklaakakun tarpeeseen.
Annos:
pieni, 5-6 hengen kakku
Valmistus:
vehnähapanjuurella (tai ilman)
Sopii hyvin:
herkkusuille

Reseptistä
Mökkioloissa valmistettu kakku syntyi ohitsepääsemättömään suklaakakun tarpeeseen. Leivinuunin jälkilämmöissä sietämättömän hitaasti kypsynyt hapanjuurikakku paistuu kotioloissa sähköuunissa tuota pikaa.
Kuusirannan kirsikkasuklaakakun synnystä ja muun muassa grillipullasta tarinaa blogissa:

Vinkit:
Kakku on pieni, isomman kakun saat helposti tuplaamalla ainekset. Käytä isompaan kakkuun 22-23 cm kakkuvuokaa. Jos kantti kestää, kokeile vielä hitaampaa kypsytystä miedommalla lämmöllä. Juurikakku kypsyy myös leivinuunin jälkilämmöillä, ”viimeisillä lämmön hönkäyksillä”.
Kakun voi valmistaa myös ilman juurta. Taikina on kevyempi ja kirsikat uppoavat kakun sisään paiston aikana. Makukin on erilainen kuin juurella valmistettaessa.
Ainesosat ja valmistus
Kakku:
- 75 g aktiivista vehnähapanjuurta
- 50 g voita
- 50-60 g tummaa suklaata
- 1 muna
- 1 dl jogurttia (turkkilainen)
- 1/2 dl maitoa
- 100 g vehnäjauhoja
- 100 g sokeria
- 1/2 tl vaniljasokeria
- 1/2 tl soodaa
- 250 g kirsikoita
Lisukkeeksi:
- 1/2 prk kauravispiä
- 1/2 rkl tomusokeria
- 1/1 tl vaniljasokeria
Valmistele vehnähapanjuuri kakkua varten ruokkimalla se 1-2 kertaa ennen leipomista. Poista kirsikoista kivet. Sulata voi ja suklaa kattilassa, jätä jäähtymäön. Sekoita juuren joukkoon muna, jogurtti ja maito, sekä lopuksi jäähtynyt voin ja suklaan seos.
Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinan joukkoon. Kaada taikina irtopohjavuokaan (18-20cm), jonka pohjalla on leivinpaperi ja reunat on rasvattu. Asettele taikinan päälle kivettömät kirsikat. Paista uunin keskitasolla 160 asteessa noin 35-40 minuutin ajan. Kakku saa jäädä keskeltä aavistuksen mutakakkumaisen ”hyllyväksi”. Anna kakun jäähtyä sen verran että sen saa siirrettyä tarjoiluastiaan.
Tarjoile kakku vaahdotetun kauravispi- tai kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.









0 kommenttia