Vuodet ja kesät kerrostuvat kuin leipätaikina taitteluvaiheessa. Jokainen kesä on yksi taitos, joka sulautuu ajan kuluessa muihin kesiin. Menneiden kesien haamut tulvivat esiin mökkimaisemassa minne katsookin. Raskauskumpu ilta-auringossa, lapsen hikinen pää tyynyä vasten, taapero kylpyvannassa ja mustikkamättäällä, teini rantakalliolla kitara kainalossaan. Koiran haukku, lasten nauru, kiuasmakkara ja päiväunet sateen ropinassa.

Tämän kesän taitokseen laskostuu mökkilomalta muistoja hiljaisuudesta, helteestä ja kiireettömyydestä. Tulevina kesinä mieleen noussee kuva vanhan koiran hidastuneesta tassuttelusta polulla, grillissä paistetun pullan rusketusraidat ja hapanjuuren ensimmäinen mökkireissu.

Kakkuraappa ja jauhoilla kyllästetty leivinliina

Mökkioloissa leipomiselle olennaista on toisaalta helppous ja toisaalta haasteet. Päiväkahville ja -teelle on kiva pyöräyttää jotain nopeaa käsillä olevista aineksista ja käytettävissä olevin välinein. Hauskuus ei kuitenkaan piile siinä että menee sieltä missä aita on matalin. Mielikuvitusta aktivoivat olosuhteet kaukana kaupasta ja rajoitetuin tarvikkein haastavat taikomaan herkkuja soveltaen reseptejä ja keinoja. Leipojahan pakkaa joka tapauksessa mökkireissulle muutaman välttämättömyystarvikkeen, joita ilman ei tule edes mökillä, tai autiolla saarella toimeen. Pursotuspussi ja Wiltonin M1-tylla, tuorejuusto ja kreemijauhe, kakkuraappa ja leivän kohotuskori nyt tulevat ensimmäisenä mieleen. Hapanjuurileipoja pakkaa mukaan myös juurensa ja jauhot, joilla juurta voi ruokkia. Ei ole yhtään hullua kuljettaa mökille myös vähintään muutamaa sorttia jauhoja, parhainta merisuolaa ja muutama jauhoilla kyllästetty leivinliina. 

Rusketusraitoja

Pitkästä automatkasta ja loppumatkan venekyydistä rennoin ottein ja pienin eväin selvinnyt hapanjuuri totutteli oloonsa kotijääkaappia pari astetta lämpimämmässä mökkijääkaapissa. Juuren pitäminen työn touhussa sujuvoitti kotiutumista. Pullataikinaa varten juuri aterioi kahteen kertaan peräkkäin suhteilla 1:1:1. Taiteltu pullataikina vietti suunnitelmien muuttuessa jääkaapissa noin 18 tuntia. Aurinkosähköllä toimivan jääkaapin lämpötila on alimmillaan +7 astetta. Tässä lämpötilassa pullataikina olikin kylmäkohotuksessa, eikä kylmälevossa. 

Vaikka auringon lämmittämä rantakallio houkutteli lekotteluun kimmeltävän veden ääreen, rusketusraidat näyttävät nykyään paremmilta grillissä paistetun pullan pohjassa kuin ihmisnahassa. Pallogrillissä paistettujen mehevien hapanjuuripullien rusketusraidat syntyivät kertakäyttöisen alumiinifolion avustuksella. Pallogrilli muuttui pulla-uuniksi seuraavalla virityksellä: pohjalla hiillos, grilliritilän päällä tiilenpalat, joiden päälle asetettiin kylmä pizzakivi. Pullat lepäsivät foliolla vahvistetulla leivinpaperilla, joka pullineen nostettiin kertakäyttöisen grillausalustan päälle ja sillä pizzakivelle. Pizzakiven lämmetessä pullien paistoaika lyheni ja rusketusraidat tummenivat. Mökkioloissa kaikki maistuu ehkä paremmalle, mutta grillipullat eritoten.

Menneiden ja tulevien kesien kakkuja

Mansikkakakkuhaamut parinkymmenen vuoden ajalta vaativat reseptin kirjoittamista ylös. Vaikea projekti, joka on nyt kestänyt kaksi kesää. Miten kirjoittaa ylös jotain sellaista, joka syntyy joka kesä uudelleen, samana, mutta silti aina erilaisena? Täytekakun, ja nyt voin sanoa myös leivän, leipomisessa ei ole kyse vain ainesosista ja mitoista. Niistä on hyvä lähteä liikkeelle, mutta pian huomaa, että tarvitaan myös jotain seitsemättä aistia, joku sanoisi kokemusta, mutta oikeasti se on jotain mikä on pään, sydämen ja käden välillä. Se on jokaisella leipojalla erilainen, yksilöllinen, eikä se ole pysyvää vaan alati muuttuvaa. Niin että kirjoita nyt siitä sitten resepti. 

Mökillä tuli ohitsepääsemätön tarve saada suklaakakkua. Tarvikeinvetaarion jälkeen kehkeytyi ajatus juurella leivotusta kirsikkasuklaakakusta. Leivinuunin jälkilämmöille paistumaan laitettu kakku kypsyi hitaassa kypsytyksessö niin pitkään, että pahemman puoleinen kärsimättömyyskohtaus oli iskeä päälle. Odottaminen kuitenkin palkittiin. Mökkioloissa alkunsa saanut ja kotona jatkokehitelty kakku sai nimekseen Kuusirannan kirsikkasuklaakakku. 

 

Mansikkakakun ja Kuusirannan kirsikkasuklaakakun reseptit reseptivihkossa, linkit resepteihin kuvien jälkeen.  

0 kommenttia