Jälkiruokapiiras

..eli dessertpaj. Täytteeksi keitettävän makean mantelikiisselin kavereiksi käyvät marjat ja hedelmät vuodenajan ja pakkasen sisällön mukaan.

Annos:

1 iso piiras tai 11-12 pikkupiirasta

Valmistus:

helppo, vähätöinen

Sopii hyvin:

jälkiruuaksi

Reseptistä

Gunnel jätti jälkeensä työpaikalle kasvin, joka nimettiin Gunneliitaksi, dessertpaj-reseptin ja tarinan, legendan, joka elää niin kauan kuin on joku joka muistaa ja kertoo tarinaa. Nyt tarina on kirjoitettu myös blogiin:

Gunnelin perintö

Vinkit:

Täytteeksi sopii esimerkiksi vadelma, mustikka, karhunvadelma, herukat, raparperi, omena, päärynä.. Jos teet pikkupiiraita muffinssipellillä, anna jäähtyä hyvin ennen irrottamista. Varo ettei piiraat murene ja hajoa irroitettaessa.

Ainesosat ja valmistus

Pohja:

  • 150 g voita tai margariinia
  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl tomusokeria

Yhdistä ainesosat ja hiero/nypi taikinaksi. Painele taikina voidellun ja jauhotetun (tai tomusokeroidun) matalan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.  Vaihtoehtoisesti voit jakaa taikinan 11-12 osaan ja painella taikinan muffinssivuokiin tai muffinssipellille. Anna taikinan levätä viileässä puolen tunnin ajan. Valmista täyte sillä välin. 

Täyte:

  • 50 g voita
  • 1 dl tomusokeria
  • 2 munaa
  • 100 g revittyä mantelimassaa
  • ½ l marjoja tai hedelmää
  • tomusokeria

Sulata rasva kattilassa. Lisää joukkoon sokeri ja munat. Anna seoksen paksuuntua miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Sekoita joukkoon marsipaani ja anna kiisselin jäähtyä.

Esipaista taikinaa noin 5 minuutin ajan (ei pakollista). Asettele marjat tai hedelmäpalat vuokaan. Kaada mantelikiisseli marjojen päälle. Paista 175 aseteessa noin 20 minuutin ajan. Paista uunin alemmalla tasolla, etenkin jos et ole esipaistanut pohjaa. Anna jäähtyä. Sirottele tomusokeria päälle ennen tarjoilua.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *