Parhailla työpaikoilla on omat legendansa. Ne elävät niin kauan kuin on joku joka kertoo tarinaa eteenpäin, joku joka muistaa, mitä oli ennen. Gunnelin legenda elää vielä. Ikkunalla kasvaa Gunneliitta, Gunnelin jättämän kasvin pistokkaasta kasvanut reinkarnaatio, joka on selvinnyt työpaikan sisäilmaongelmaisissa olosuhteissa nähden välillä parempia, välillä huonompia päiviä. Nimipäivän kunniaksi vanha tarina herätettiin ja jaettiin eteenpäin leipomalla piirakkaa Gunnelilta saadulla dessertpaj-reseptillä. Kahvihuoneessa maisteltiin Soilen valmistamaa piirasta.

Gunnelin perintö ei ole tyhjänpäiväinen. Jälkiruokapiiras ihastuttaa yksinkertaisuudellaan ja hurmaavalla maullaan.

Palanut resepti

Tarina kertoo, että resepti paloi tulipalossa Gunnelin asunnon mukana. Aikana ennen internetin mahdollisuuksia, paperille kirjatun reseptin menettöminen oli suuri murhe, vaikka siinä tilanteessa varmasti oli monta muuta ja suurempaakin murhetta. Tänään kun kirjoittaa hakukenttään dessertpaj on tuloksena useampi Gunnelin reseptin tapainen ohje. Onneksi Gunnelin resepti on kuitenkin kaiken aikaa ollut varmassa tallessa Soilen reseptivihkossa. 

Blogikeittiössä kiusaus oli suuri lisätä pohjaan munan keltuainen ja hieman enemmän sokeria. Samoin täyte epäilytti. Pitäisikö lisätä perunajauhoja marjojen joukkoon, entä sokeria? Murustelisiko pohjataikinaa myös piiraan päälle? Lopputulos oli kuitenkin täydellinen juuri sellaisena kuin se oli, lisäämättä tai jättämättä pois mitään. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen pohja kannattaa kuitenkin esipaistaa, tai ainakin paistaa piiras uunin alemmalla tasolla, ettei pohja jää raa’aksi.

Marjoja ja hedelmiä

Mantelimassaa sisältävä kiisseli on kyllin makea ja sopii mainiosti yhteen erilaisten, kirpeidenkin marjojen ja hedelmien kanssa. Blogikeittiössä silikoniseen muffinssivuokaan tehtyihin pikkupiiraisiin tuli neljää eri makua: omena, vadelma, karhunvadelma ja mustikka. Gunnel toi aikanaan työpaikalle piirasta raparperilla täytettynä. Soilen valmistama ja Gunnelin nimipäivän kunniaksi tarjoama kolmen väristen herukoiden piiras sai suut messingille työpaikan kahvihuoneessa. Gunneliitan ikivihreille lehdille paistoi talviaurinko sälekaihtimien välistä.

Jälkiruokapiiraan resepti blogin reseptivihkossa. Linkki reseptiin kuvien jälkeen.

Gunneliitta.