Hunajakaurasämpylät
Hunajainen versio hiljaisista sämpylöistä.
Annos:
16-18 sämpylää
Valmistus:
äänetön, helppo
Sopii hyvin:
aamiaiselle, välipalaksi, iltapalalle

Reseptistä
Hunajakaurasämpylöiden ohje on muokattu hiljaisten sämpylöiden ohjeesta. Sämpylät valmistuvat äänettömästi ilman yleiskonetta ja kohotetaan hitaasti viileässä. Ohjetta voi soveltaa myös muulla tavalla tehtyihin sämpylöihin makeuttamalla sämpylät hunajalla ja sivelemällä päälle hunajavesiseosta.
Katso myös:
Vinkit:
Laita vesiastia uunin pohjalle valmiiksi ennen sämpylöiden paistamista, jotta uunissa olisi jo ensimmäisen pellillisen aikana hyvät olosuhteet, eli höyryä alkanut muodostua.

Ainesosat ja valmistus
Taikina:
- 5 dl vettä
- 25 g hiivaa (tuore)
- 2 rkl hunajaa
- 2 tl suolaa
- 6 dl vehnäjauhoja
- 3 dl kaurajauhoja
- 1 dl kauraleseitä
- 3 rkl juoksevaa margariinia (tai voisulaa)
Sämpylöiden päälle:
- 1,5 rkl hunajaa
- 1-2 tl vettä
- kauraleseitä
Liuota hiiva huoneen lämpöiseen veteen. Notkista hunaja tarvittaessa mikrossa, lisää veden ja hiivan joukkoon. Sekoita huolellisesti, että hunaja liukenee. Anna hiivan hetken heräillä, kunnes seos hieman kuplii. Lisää suola. Sekoita mukaan jauhotuottet 1-2 dl kerrallaan puuhaarukalla sekoitellen. Sekoita joukkoon myös juokseva margariini. Sekoita/vaivaa taikinaa puuhaarukalla lopuksi hetken aikaa. Taikina saa jäädä löysähköksi. Laita kulho liinalla peiteltynä jääkaappiin. Anna kohota yön yli tai noin 8-10 tunnin ajan.
Muotoile taikina sämpylöiksi, lisää tarvittaessa hieman jauhoja, jos taikina tarttuu käsiin. Ei tarvitse kohottaa uudelleen ennen uuniin laittoa. Notkista tarvittaessa hunaja mikrossa ja sekoita siihen vesi. Valele sämpylöitä hunajavesiseoksella. Ripottele kauraleseitä sämpylöiden päälle. Laita vettä laakeaan astiaan uunin pohjalle. Paista sämpylät 200 asteisessa uunissa keskitasolla kunnes sämpylät saavat hieman väriä ja tuntuvat keveiltä (noin 20-25 minuutin ajan).




0 kommenttia