Hiljaiset sämpylät

Puuhaarukalla sekoitettava taikina ja yön tai työpäivän yli kohotus. Helppoa ja hyvää.

Annos:

16 sämpylää

Valmistus:

äänetön, helppo

Sopii hyvin:

aamiaiselle, välipalaksi, iltapalalle

Reseptistä

Muu perhe tai naapurit voivat nukkua rauhassa yleiskoneen häiritsemättä, jos leivontapuuska yllättää iltamyöhällä tai aamuvarhaisella. Hiljaiset sämpylät valmistuvat äänettömästi ilman yleiskonetta ja kohotetaan hitaasti viileässä. 

Tällä reseptillä leivottu viemisiä blogissa:

Myssy-kissan vieraana

Vinkit:

Käytä jauhopussien ja leseiden jämät. Myös juustokannikat voi upottaa raastettuna taikinaan.

Ainesosat ja valmistus

Taikina:

  • 5 dl vettä 
  • 25 g hiivaa (tuore)
  • 2 rkl siirappia (tai sokeria)
  • 2 tl suolaa
  • 10 dl jauhotuotteita (esim. 5 dl sämpyläjauhoseosta, 2 dl kaurajauhoja, 2 dl vehnäjauhoja, 1 dl kauraleseitä
  • 3 rkl juoksevaa margariinia (tai voisulaa)

Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää siirappi. Anna hiivan hetken heräillä. Lisää suola.  Sekoita mukaan jauhotuottet 1-2 dl kerrallaan puuhaarukalla sekoitellen. Sekoita joukkoon myös juokseva margariini. Sekoita/vaivaa taikinaa puuhaarukalla lopuksi hetken aikaa. Taikina saa jäädä löysähköksi. Laita kulho liinalla peiteltynä jääkaappiin. Anna kohota yön yli tai noin 8-10 tunnin ajan. 

Muotoile taikina sämpylöiksi, lisää tarvittaessa hieman jauhoja, jos taikina tarttuu käsiin. Ei tarvitse kohottaa uudelleen ennen uuniin laittoa. Voitele sämpylät juoksevalla margariinilla tai voisulalla. Laita vettä laakeaan astiaan uunin pohjalle. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes sämpylät saavat hieman väriä ja tuntuvat keveiltä. 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *