Helppoja mökkileivonnaisia
Mökkireissun voisilmäpullapiirakan, muurinpohjalettujen, sadepäivän suklaisen pullakakun, mehevän kesäkurpitsakinkkupiirakan, paakelssien eli metsäkylän prätsyköiden ja savoiardikakun ohjeet samassa setissä.
Annos:
säädettövissä
Valmistus:
helppoa ja nopeaa
Sopii hyvin:
mökkileivontaan
Resepteistä
Luovat ratkaisut ja yksinkertaiset reseptit ovat avain helppoon ja nopeaan mökkileivontaan, kun käytössä ei ole kotikeittiön varusteet ja ainekset. Varaa mukaan mökille moneen leivontaan sopivia aineksia. Tee luovia ratkaisuja ja sovella käsillä olevien ainesten mukaan.
Lue lisää mökkireissun leivonnasta blogista:
Kuunpimennyksestä auringonnousuun
Ainesosat ja valmistus
Voisilmäpullapiirakka
Ainekset:
- 2-3 voisilmäpullaa
- sokerivettä tai maitoa
- hilloa
- 2 dl vispikermaa
- 1/2 prk ranskankermaa
- 5 tl fariinisokeria
- 3 rkl rahkaa
- 1-2 tl tomusokeria
- mustikoita
Siivuta voisilmäpullat ja asettele siivut irtopohjavuokaan tai muuhun kelmutettuun kulhoon tai astiaan piirakan pohjaksi ja reunoiksi. Kostuta pullasiivuja sokerivedellä tai maidolla. Levitä pullien päälle hilloa. Vatkaa kermat vaahdoksi fariinisokerin kanssa. Lisää rahka. Mausta vielä tarvittaessa tomusokerilla. Levitä täyte piirakkapohjan päälle. Lisää päälle mustikat. Säilytä jääkaapissa tarjoiluun saakka.
Vinkit: Kostuta kuivuneita pullia enemmän, tuoreempia vähemmän. Voisilmäpullien sijasta esim. Pågenin pienet puustit tai vastaavat tuotteet sopivat mökkioloihin hyvin. Ranskankerman voi korvata rahkalla. Käytä niitä aineksia, joita sattuu mukana mökillä olemaan.
Muurinpohjaletut
Ainekset:
- 1 l maitoa (tai kivennäisvettä)
- 2 munaa
- 1 tl suolaa
- 2 dl ohrajauhoja
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- paistamiseen tavallista tai kirkastettua voita
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää maito ja munat. Anna taikinan turvota 1-2 tunnin ajan. Paista muurinpohjapannulla. Käytä paistamiseen voita, myös kirkastettu voi sopii hyvin. Nauti tuoreena hillon kera.
Sadepäivän suklainen pullakakku
Ainekset:
- voisilmäpullia tai pullapitkoa
- hilloa (esim. vadelma)
- n. 2 dl kermaa
- 50 g valkosuklaata
- keksipohjainen suklaapatukka
- kaurakeksejä
- tummaa suklaata koristeluun
Vuoraa pieni kulho kelmulla. Kostuta tarvittaessa pullasiivuja maidolla. Asettele pullasiivuja kulhon reunoille ja pohjalle. Levitä pullasiivujen päälle hilloa.
Valmista täyte. Sulata valkosuklaa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää jäähtynyt valkosuklaa kerman joukkoon. Murenna puolet keksipohjaisesta suklaapatukasta (esim. Kismet) täytteen joukkoon. Laita täyte pullien päälle. Asettele päälle kaurakeksejä (tai pullasiivuja).
Laita kakku jääkaappiin kelmulla peitettunä. Anna tekeytyä parin tunnin ajan. Kumoa kakku lautaselle. Koristele sulatetulla suklaalla ja suklaapatukan murusilla.
Mehevä kesäkurpitsakinkkupiirakka
Pohja:
- 150 g voita
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kaurahiutaleita
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl suolaa
- 1 dl maitoa
Täyte:
- pätkä kesäkurpitsaa
- 1-2 tomaattia
- 2,5 dl maitoa
- (1 rkl ranskankermaa, jos on)
- 1 muna
- noin 2 dl juustoraastetta
- ripaus suolaa
- (valkopippuria ja/tai yrttejä)
Valmista piirakan pohja. Sulata voi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää voi ja maito, sekoita lusikalla. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle.
Raasta kesäkurpitsa ja pilko tomaatti, levitä pohjan päälle. Yhdistä neste, muna, mausteet ja osa juustoraasteesta. Levitä täyte piirakan päälle. Ripottele täytteen päälle loput juustoraasteet.
Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuutin ajan. Jos paistat leivinuunissa, lämpötila ei ehkä ole kovin tarkka. Tarkkaile piirakan kypsymistä. Ota huomioon, että piirakan pohja saattaa kypsyä nopeammin ja paistumien olla epätasaista. Käännä tarvittaessa vuokaa leivinuunissa.
Paakelssit (eli metsäkylän prätsykät)
Taikina:
- 1,5 dl hapanta kermaa
- 1 muna
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1,5 rkl sokeria
- 0,5 tl suolaa
- 0,5 tl soodaa
- voita paistamiseen
Valmista taikina. Yhdistä aineet kulhossa, sekoita lusikalla kevyesti. Paista paakelssit heti. Annostele kuumalle paistinpannulle pieniä nokareita ja paista ne molemmin puolin. Tarjoile lämpiminä hillon ja marjojen kera.
Vinkit: Tämä annos riittää kolmelle henkilölle, tee tarvittaessa kaksinkertainen annos. Käytä jääkaapista kermapurkkien jämät ja parasta ennen päiväyksen ohittaneet kermatuotteet. Voit myös yhdistää esim. ranskankerman ja kuohukerman. Kokeile myös piimää. Metsäkylän prätsyköitä lisää Tinskun keittiössä & Tyynen kaa -blogissa.
Savoiardi-kakku
Ainekset:
- 12 savoiardikeksiä
- n. 2 dl kermaa
- 1-2 tl vaniljakreemijauhetta
- kinuskikastiketta
- mustikoita
Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa. Vatkaa loppuvaiheessa joukkoon vaniljakreemijauhetta (ei välttämätön) ja mausta valmiilla kinuskikastikkeella. Vaniljakreemijauheen sijasta täytettä voi jämäköittää myös valkosuklaalla. Lisää täytteeseen mustikoita.
Kostuta savoiardikeksit maidolla kevyesti ja kokoa ne kuvien mukaisesti neljä rinnakkain. Annostele täytettä kerrosten väleihin. Tee kolme keksikerrosta ja kaksi täytekerrosta. Valuta päälle valmista kinuskikastiketta ja mustikoita. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan tai yön yli.
0 kommenttia