Siemennäkkäri
Hapanjuurella valmistettu ja rapeaksi paahdettu siemennäkkäri sellaisenaan syötäväksi tai vaikka keiton kanssa nautittavaksi.
Annos:
14-20 palaa
Valmistus:
helppo
Sopii hyvin:
sellaisenaan tai juuston kanssa

Reseptistä
Ystävältä tulleeseen pyyntöön valmistui pikavauhtia hapanjuurella tehty siemennäkkäri. Rapeiksi paahtuvat siemenet ja päälle ripotellut merisuolahiutaleet antavat näkkärille suussa tuntuvan mukavan tekstuurin (pintarakenteen) ja maun.
Vinkit:
Valitse näkkäriin mieleisiäsi siemeniä. Salaattisekoitus-siemenet käyvät hyvin, 175 g pussin lisäksi tarvitset vielä 0,5 dl esimerkiksi pinjan siemeniä. Näkkäri paistetaan uunin alaosassa, jotta pohjasta tulisi rapea. Voit myös lämmittää pellin uunissa ennen kuin siirrät leivinpaperilla näkkärilevyn sille. Jos sinulla ei ole juurta, tarvitset jotain seosta sitovaa, esimerkiksi geeliytyviä chia-siemeniä.

Ainesosat ja valmistus
Taikina:
- 3,5 dl siemeniä (esim. auringonkukan, pinjan ja kurpitsan)
- 5 rkl spelttihiutaleita (tai esim. kaurahiutaleita)
- 2 dl vesi
- 100 g vehnähapanjuurta (ns. ”jämäjuuri”)
- 1- 1,5 rkl ruokaöljyä
- noin 1 tl merisuolahiutaleita
Mittaa kulhoon siemenet ja hiutaleet. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kaada siementen ja hiutaleiden päälle. Sekoita ja jätä jäähtymään.
Kun siemenseos on jäähtynyt, lisää juuri, öljy ja suola. Sekoita tasaiseksi. Levitä seos leivinpaperille tasaiseksi ja ohueksi kerrokseksi (noin 27 x 32 cm) Voit halutessasi ripotella vielä hyppysellisen merisuolahiutaleita näkkärilevyn päälle ennen uuniin laittoa tai paiston puoliväliin mennessä. Paista 175 asteisen uunin alaosassa noin 35-40 minuutin ajan.
Leikkaa näkkärilevy sopivan kokoisiksi neliöiksi heti uunista oton jälkeen. Anna jäähtyä. Nauti sellaisenaan tai esimerkiksi juuston kera. Näkkäri sopii hyvin myös esimerkiksi myskikurpitsasosekeiton kanssa syötäväksi.







0 kommenttia