Myskikurpitsanäkkäri

Paahdettua myskikurpitsaa ja maalaisvehnää. Hapanjuurella tehty myskikurpitsanäkkäri iskee lempeästi makuhermoon.

Annos:

36 näkkäriä tai iso kasa pikkukeksejä

Valmistus:

helppo, hieman työläs

Sopii hyvin:

rouskutettavaksi

Reseptistä

Hapanjuurella tehdyt myskikurpitsanäkkärit sopivat herkkusuun rouskutushimoon. Samalla taikinalla valmistuvat pienemmät keksit juuston ja hillon kanssa syötäväksi tai ihan vaan sellaisenaan rouskutettavaksi. Kuusirannassa myskikurpitsanäkkärit leivotaan maalaisvehnällä, mutta esimerkiksi emmer tai tavallinen vehnä käyvät myös.

Vinkit:

Kurpitsasoseeen määrää voi lisätä, jos haluaa kurpitsan maun vahvemmin esiin.  Jos teet keksejä, murustele hieman sormisuolaa kaulittujen taikinaneliöiden päälle.

Paahda kurpitsan siemenet rapeiksi naposteltaviksi tai ripottele esimerkiksi salaattiin tai keiton päälle. 

Pakasta ylimääräinen kurpitsasose 150 gramman erissä tulevia tarpeita varten.

Ainesosat ja valmistus

Myskikurpitsasose:

  • myskikurpitsa
  • loraus oliiviöljyä
  • hyppysellinen suolaa

Taikina:

  • 100 g “jämäjuurta”
  • 150 g myskikurpitsasosetta
  • 150 g + 50-60 g vettä
  • 300 g täysjyväjauhoja 
  • 300 g sihti/puolikarkeita jauhoja
  • 12-15 g suolaa 

Valmista myskikurpitsasose. Pilko ensin kurpitsa paloiksi. Ota kurpitsan siemenet talteen. Levitä kurpitsan palat uunipellille. Lorauta oliiviöljyä kurpitsapalojen päälle. Ripottele hyppysellinen suolaa. Paahda uunissa 200 asteessa 15-20 minuutin ajan tai kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Irroita kuoret paloista. Soseuta kurpitsapalat. 

(Paahda kurpitsan siemenet erikseen uunissa sormisuolan kanssa. Sekoita paahtamisen aikana muutaman kerran. Nauti sellaisenaan tai ripottele keiton päälle tai salaatin sekaan.)

Mittaa kulhoon jämäjuuri (suoraan jääkaapista ruokkimatta). Lisää juuren joukkoon jäähtynyt myskikurpitsasose ja vesi (noin 150 g), sekoita. Lisää jauhot ja suola, sekoita käsin ensin kulhossa. Lisää vettä jos näkyy vielä kuivia jauhoja. Kippaa taikina leivonta-alustalle ja jatka taikinan muokkaamista. Muotoile taikinasta pötkö. Laita taikina muovipussiin tai kannelliseen muoviastiaan. Anna levätä jääkaapissa noin puolen vuorokauden tai  vuorokauden ajan.

Leikkaa taikinapötköstä pieniä paloja ja kauli ne jauhojen avulla ohuen ohuiksi. Siirrä ohuet lehdykät pellille ja pistele niihin reikiä haarukalla. Paista uunissa kiertoilmalla noin 185-190 asteessa noin 15 minuutin ajan tai tavallisella uunitoiminnolla 210-215 asteessa noin 10 minuutin ajan.

Näkkärit ovat kypsiä kun ne ovat saaneet väriä, eivätkä ole enää lötköjä. Näkkäri voi uunista tullessaan olla keskeltä vielä aavistuksen pehmeä, jäähtyessään se kuivuu rapeaksi.

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *