Gluteenittomat rotinat

Rotinoiksi leivottujen gluteenittomien lusikkaleipien, raparperipiiraan ja kanalehtikaalipiirakan reseptit.

 

Resepteistä

Gluteenittomat versiot kolmesta reseptistä. Reseptin muuttaminen gluteenittomaksi onnistuu joskus vain jauhot vaihtamalla. Näissä resepteissä muutokset ovat pieniä. Resepteillä leivottiin rotinat vauvaperheeseen, lue lisää blogista:

Rotinoita

Ainesosat ja valmistus

Lusikkaleivät

Taikina:

  • 200 g voita
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa

 

Lisäksi:

  • hilloa
  • sokeria (hieno tai siro)

 

Sulata voi kattilassa, anna kiehahtaa. Vähennä lämpötilaa niin, että voi juuri ja juuri pulpahtelee kun sitä ei hetkeen sekoita. Keitä välillä sekoitellen, kunnes voin värin sävy muuttuu punertavaksi/rusehtavaksi, eli noin 5-10 minuutin ajan. Kaada sokeri voin sekaan ja anna sulaa. Anna seoksen jäähtyä. Jäähtymistä voi nopeuttaa nostamalla kattila kylmävesihauteeseen. Kun seos on jäähtynyt riittävästi, se sekoittuu helposti tasaiseksi.

Yhdistä jauhot, mantelijauhe, sooda ja vaniljasokeri. Sekoita jauhoseos ja jäähtynyt voiseos tasaiseksi taikinaksi. Painele taikinaa lusikan pesään. Tasoita taikinan pinta ja siisti reunat lusikassa. Liu´uta taikina lusikasta pois ja aseta uunipellille leivinpaperin päälle. Paista lusikkaleipien puolikkaat uunin keskitasolla 175 asteessa noin 11-12 minuutin ajan. Gluteenittomat lusikkaleivistä tulee hieman tummempia kuin tavallisista. Puolikkaat painuvat päältä kuopalle, jos ne ottaa liian aikaisin ulos uunista.

Kun lusikkaleipien puolikkaat ovat jäähtyneet, levitä puolikkaiden pinnalle hilloa (tai marmeladia). Paina toinen puolisko hillon päälle. Kierittele pikkuleivät sokerissa. Säilytä jääkaapissa tai pakasta. 

Raparperipiiras

Taikina:

  • 150 g voita
  • 3 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 rkl tomusokeria
  • ½ tl vaniljasokeria

Mantelikiisseli:

  • 50 g voita
  • 2 munaa
  • 150 g mantelimassaa

Lisäksi:

  • noin 4 dl raparperikompottia
  • tomusokeria 

Yhdistä ainesosat ja hiero/nypi taikinaksi. Painele taikina voidellun ja jauhotetun (tai tomusokeroidun) matalan piirakkavuoan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Anna taikinan levätä viileässä puolen tunnin ajan. Valmista täyte sillä välin. 

Sulata rasva kattilassa. Lisää joukkoon sokeri ja munat. Anna seoksen paksuuntua miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Sekoita joukkoon mantelimassa ja anna kiisselin jäähtyä.

Esipaista taikinaa noin 5 minuutin ajan. Lisää raparperikompotti esipaistetun pohjan päälle. Annostele mantelikiisseli lusikalla kompotin päälle. Paista 175 aseteessa noin 25 minuutin ajan. Anna piiraan jäähtyä. Siirto irtopohjavuoasta tarjoilualustalle onnistuu jääkaappikylmänä. Sirottele tomusokeria päälle ennen tarjoilua. 

Kanalehtikaalipiirakka

Taikina:

  • 100 g voita tai margariinia
  • 1 dl gluteiinitonta jauhoseosta
  • 2 dl gluteiinitonta kauralesettä
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 muna
  • 3/4 dl maitoa

Täyte:

  • 120 g broileripekonia
  • noin 100 g lehtikaalia
  • 2 dl ruokakermaa tai kermaa
  • 1 muna
  • noin 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1½-2 dl juustoraastetta
  • suolaa, pippuria

Paista ensin kana ja lehtiruodosta irroitettu lehtikaali pannulla. Valmista sitten pohja.

Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muna, sulatettu voi sekä maito. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina piirakkavuokaan. Esipaista pohjaa uunissa 200 asteessa noin 5 minuutin ajan.

Sekoita kerma, muna, tuorejuusto ja juustoraaste keskenään, lisää mausteet. Levitä kana ja lehtikaali esipaistetun pohjan päälle. Kaada kerma-juustoseos päällimmäiseksi. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. (Kuvan piirakka on saanut liikaa väriä..)

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *