Glögijuustokakku

Joulun kirkkain tähti on tässä. Juustokakun kiilteeseen voi loihtia kuvioita käyttämällä eri värisiä kiilteitä ja eri muotoisia piparimuotteja.

Reseptistä

Tämä versio gögijuustokakusta syrjäytti pitkään käytössä olleen reseptin. Kakusta tuli samalla isompi ja näyttävämpi. Siitä riittää herkuteltavaa isollekin porukalle (n. 15-20 hlöä) tai pienelle porukalle useammaksi päiväksi. 

Kiilteen kuviointia piparimuoteilla voi soveltaa muihinkin juustokakkuihin. Piparimuottien laaja valikoima antaa mahdollisuuksia erilaisiin kuviointeihin. Alhaalla kuva suomen muotoisella piparimuotilla tehdystä kuviosta, jossa kiille tehty hyytelösokerilla.

Hyytymisestä ja joulun kirkkaimmasta tähdestä lisää blogissa:

Joulun kirkkain tähti

Huomioitavaa:

Mitoitus 24,5 cm (sisämitta) vuokaan. Kakun korkeus valmiina noin 5 cm: pohja n. 1 cm, kakkumassa n. 3,5 cm, kiille n .0,5 cm. Pienemmän kakun pienempään vuokaan saa esimerkiksi puolittamalla kakkumassan määrän.

Jos käytät maustamatonta rahkaa, lisää hieman sokerin määrää.  Kiilteen määräksi riittää yhteensä 3 dl nestettä, jos teet yksivärisen kiilteen. Eri väristen kiilteiden nesteen määrän suhde voi vaihdella riippuen käyttämäsi piparimuotin koosta. 

 

Ainesosat ja valmistus

Pohja:

  • 200 g pipareita
  • 100 g margariinia

Laita leivinpaperi irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle tai aseta pelkkä vuoan reunus esim. kakkupahvin päälle. Murskaa piparit ja sekoita joukkoon sulatettu margariini. Painele seos kakkuvuoan pohjalle. Halutessasi voit vuorata kakkuvuoan reunuskalvolla.

Kakkumassa:

  • 4 dl vispikermaa
  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 300 g vaniljarahkaa
  • 0,85 dl sokeria
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl jauhettua pomeranssin kuorta
  • 1 tl neilikkaa
  • 7 liivatelehteä (20 g:n paketista)
  • 2 dl glögitiivistettä

Laita liivatteet kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, rahka, sokeri ja mausteet. Kaada glögi kattilaan, kuumenna. Lisää liivatteet kuumennettuun glögiin ja anna jäähtyä. (Malttamaton jouduttaa jäähtymistä kylmässä vesihauteessa sekoitellen.) Vatkaa jäähtynyt glögiliuos juustoseokseen. Sekoita lopuksi kermavaahto joukkoon, älä vatkaa. Kaada seos kakkuvuokaan. Hyydytä jääkaapissa yön yli tai vähintään 2 tuntia.

Kiilteet:

  • 1,75 dl punaista glögitiivistettä
  • 0,75 dl vettä
  • 3 liivatelehteä 
  • 1 dl vaaleaa glögiä
  • 1 ½ liivatelehteä
  • pari tippaa keltaista elintarvikeväriä

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Kelmuta riittävän korkeareunaisen (n. 2,5 cm) piparimuotin sisä-ja ulkoreunat tiiviisti. Jätä alapuolen keskusta ”auki”, niin että muotin reunat pääsevät painumaan kakun massan sisään. Paina muotti hyytyneeseen kakkumassaan vähintään 0,5 cm syvyyteen. Kuumenna punainen glögi ja lisää siihen liivatteet. Kaada jäähtynyt liemi muotin ulkopuolelle. Hyydytä jääkaappissa noin tunnin ajan. 

Kuumenna vaalea glögi, lisää joukkoon pari tippaa keltaista elintarvikeväriä ja kylmässä vedessä liotettu liivate. Nosta piparimuotti pois kakusta, tarvittaessa kierrä muotti esim. coctail-tikulla, jotta muotti irtaa siististi. Kaada jäähtynyt liemi muotin muotoiseen koloon. Koita saada kiilteiden pinnat samalle tasolle. Muotin koosta riippuen keltaista kiillettä saattaa jäädä ylimääräistä. Laita kakku taas hyytymään jääkaappiin vähintään tunniksi.

Jos punaista kiillettä on valunut muotin sisäpuolelle, sen saa helposti pois kiilteen hyytymisen jälkeen. Jos keltaista kiillettä on mennyt punaisen päälle, senkin saa helposti kuorittua pois kiilteen hyydyttyä, eikä kuorimisesta edes jää jälkiä.

Koristele kakku valkosuklaalla sekä kultaisilla kuulilla ja nonpparelleilla. 

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *