Glögijuustokakku ja sen kiille johdattivat miettimään hyytymistä.

Joulun alla bussipysäkillä odotteli työmatkan alkamista kylmän kalsean sään hyydyttämiä Klaukkalalaisia. Hymyt eivät olleet ehtineet vielä aamutuimaan kasvoille nousta, eikä hyytyä.  Kasvot olivat valmiiksi päivän tuomia rasituksia vastaan jähmettyneet. Joku saattoi tapailla mielessään Edu Kettusen sanoituksia ”sinä saatanan kone älä hyydy”, toivoen jaksavansa vielä viimeiset päivät työ- ja joulukiireitä ennen ansaitun loman alkamista. Kiireiden hiivuttua kohmeiset kasvot lienevät sulaneet hymyyn viimeistään joulupöydässä, kinkun ja lanttulaatikon tuoksussa.

Hyytyminen on välillä toivottavaa ja tavoiteltavaa, mutta totaalijämähtäminen yleensä ei. Tasapainon löytäminen tässä asiassa on välillä haastavaa. Leipomisessa ei voi tarkistaa verikoetuloksista hyytymistekijöiden tilannetta, mutta on sääntöjä ja reseptejä, joita noudattamalla voi päästä toivottuun lopputulokseen.

Kompastuskivi

Eri kokoiset liivatelehdet olivat kompastuskivenä tämän vuoden ensimmäistä glögijuustokakkua tehdessä. Kun juustokakkuseos jämähti kulhoon jo ennen kakkuvuokaan kaatamista, meni koko resepti vaihtoon samantien. Hyvästi pitkään palvellut resepti, olikin aika päivittää jokajouluinen kakkutraditio. Uudella mennään sitten seuraavat 20 vuotta. No, heti toinen kakku olikin jo sovellus. Mutta hyvä resepti kestää jääkaapin sisällön mukaiset sovellukset. 

Todellinen muutos kakkuun oli kuitenkin kakun kiille. Tekniikkaa tuli testattua jo itsenäisyyspäivänä. Suomen muotoisella piparkakkumuotilla syntyi tuolloin juustokakun mustikkamereen valkoisen lumen peittämä Suomen kartta. Glögijuustokakkuun sen sijaan tehtiin nyt joulun ehdottomasti kirkkain tähti. 

Kiilteen uudet kuviot

Jutun juoni on kelmutettu piparimuotti, jossa on riittävän korkeat reunat. Piparimuotti painetaan hyytyneen juustokakun massaan tarpeeksi syvälle, jotta muotin sisälle ei pääse ympärille kaadettavaa kiillettä. Kiilteen hyydyttyä piparimuotin irrottaminen onnistuu kelmun avulla helposti. Muotin jättämä kolo täytetään toisen värisellä kiilteellä. Kriittinen kohta on saada pinnat samalle tasolle. Jos kolon täyttämistä ei tee jääkaapissa, uutta kiillettä holahtaa helposti jo hyytyneen päälle. Tämä ei kuitenkaan ole kohtalokasta. Väärään kohtaan valunut kiille on hyytymisen jälkeen helppo kuoria veitsen avulla pois ja mikä ihmeellisintä, jälkiä jättämättä.

Kakkujen ja kiilteiden hyydyttämisestä kantapään kautta opittua:

  • noudata reseptiä
  • tarkista liivatteen määrä nestemäärää kohden liivatepakkauksesta
  • muista että liivatteita on eri kokoisia, käytä aina samaa liivatemerkkiä tai
  • pistä muistiin mitä liivatetta ja kuinka paljon olet käyttänyt missäkin leivonnaisessa, niin onnistut toisenkin kerran

Takaisin bussipysäkille

Toiset palaavat jo pyhien jälkeen bussipysäkille uudistunut matkakortti taskussaan. Sään ja arkirutiinien lisäksi Nurmijärven bussikorttiuudistus saattaa jähmettää hymyjä vielä tovin. Vuoden vaihteen jälkeen voimaan tulevien uusien aikataulujen ja linjojen toimivuus testataan rytinällä vasta loppiaisen jälkeen, kun loputkin palaavat lomien jälkeen töihin. Toivotaan, että homma ei pahasti sakkaa, eikä systeemi petä, vaan julkinen työmatkaliikenne asettuu omaan uomaansa, tuohon Klaukkalan/Nurmijärven ja Helsingin väliselle aamu- ja iltapäiväruuhkaiselle moottoritielle.

Hyytyä eli jähmettyä, koaguloitua, maksoittua. Myös hiipua, juoksettua, jähmetä, lopahtaa, pakastua, ryytyä, sakata. Sekä pettää, hajota, joutua epäkuntoon, lakkoilla, rikkoutua, mennä rikki, pysähtyä. Lisäksi kokkaroitua, hyytelöityä, asettua. (Suomen kielen perussanakirja 2004, Ratkojat.fi, suomisanakirja.fi)

Glögijuustokakun resepti reseptivihkossa. Piparimuottitekniikalla juustokakun kiilteeseen voisi loihtia uudenvuoden aatoksi vaikka kokonaisen tähtitaivaan.