Dumle-täytekakku

Suklaan ja toffeen ystävän päiväuni.

Annos:

12-15 henkilölle

Valmistus:

kahtena päivänä

Sopii hyvin:

juhliin, herkutteluun

Reseptistä

Tätä kakkua tehdessä pääsee tutustumaan Dumlen sielunelämään. Syvällisempi suhde tähän karkkiin syntyy ehkä kolmannen kakun jälkeen. Dumlea sulatellaan kakkua tehdessä kolme kertaa, ensin moussea varten, sitten kreemiin ja lopuksi ah, kakun kruunaavaa valumaa varten. Tärkeää Dumlen sulatuksessa ja käsittelyssä on maltti ja riittävän alhainen lämpöttila, ripeys oikeassa kohdassa ja lopulta usko, että kyllä se onnistuu.

Edit: Kakku koki päivityksen 10/2019, uuteen, dumlempaan reseptiin tästä:

Dumle-överi

Huomioitavaa:

Kakku on mitoitettu halkaisijaltaan 16 cm vuokaan. Pohjaksi käy suklaakakkupohja tai perinteinen sokerikakkupohja. Mansikkamousse riittää kahteen täyteväliin ja Dumlemousse yhteen väliin. Kreemin määrä riittää isompaankin kakkuun, jos et tee pursotuksia koristeeksi.

Ainesosat ja valmistus

4 munan suklaakakkupohja:

  • 50 g leivontasuklaata  (tummaa)
  • 50 g voita
  • 4 munaa
  • 70% munien painosta sokeria
  • 70% munien painosta vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
Sulata suklaa voin kanssa. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe, lisää varovasti sekoittaen munasokerivaahdon sekaan. Lisää lopuksi varovasti käännellen sula suklaavoiseos taikinan joukkoon. Kaada voideltuun (ja jauhotettuun, jos tarpeen) kakkuvuokaan (halkaisija 16cm). Paista uunin alatasolla  175 asteessa noin n. 50- 60 minuutin ajan. Kakku kypsyy reunoilta nopeammin kuin keskeltä, eli kohoaa helposti kuperaksi, tätä voi ehkäistä kietomalla kylmään veteen kastetetun froteesuikaleen kakkuvuoan ympärille. Tai sitten voi vain leikata valmiin kakun tasaiseksi veitsellä.

Dumlemousse:

  • 2 dl + ½ dl kuohukermaa
  • (½ rkl voita)
  • 13 Dumle-karkkia (eli alle puoli pussia)
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 3-4 rkl vaniljakreemijauhetta

Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi. Sulata pieni määrä voita miedolla lämmöllä vesihauteessa, lisää Dumle-karkit ja ½ dl kermaa (voita ei ole pakko käyttää).  Kun karkit ovat sulaneet, ota seos pois vesihauteesta ja vatkaa nopeasti ja voimakkaasti tuorejuusto Dumle-seokseen. Vatkaa Dumle-tuorejuustoseos ja vaniljakreemijauhe kermavaahdon joukkoon. Tässä kohtaa saattaa usko loppua, jos seos muuttuu ryynimäiseksi, eli juoksettuu. Jatka silti vatkaamista ja lisää tarpeen mukaan vähissä erissä vaniljakreemijauhetta kunnes seos on jälleen sileää ja riittävän jämäkkää.

Mansikkamousse:

  • 5 dl pakasterasiallinen pakastettuja mansikoita (n. 270 g, ilman rasian painoa)
  • 2 ½ dl kuohukermaa
  • 100 g vaniljatuorejuustoa
  • 1-2 rkl sokeria
  • n. ½ dl vaniljakreemijauhetta
Sulata mansikat mikrossa. Valuta sulamisesta tullutta mansikkamehua pois, jos sitä on paljon. Soseuta mansikat. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahtoon mansikat, tuorejuusto, sokeri ja vaniljakreemijauhe voimakkaasti vatkaten.
Kakun kokoaminen:

  • kakkupohja
  • mansikkamousse
  • dumlemousse
  • 1-1½ dl maitokaakaota pohjien kostuttamiseen
  • reunusmuovia
  • irtopohjakakkuvuoka
  • kakkupahvi tai alusta
Leikkaa veitsellä kakkupohja neljään osaan. Kokoa kakku irtopohjavuoan reunuksen sisään kakkupahvin päälle. Käytä reunusmuovia tai reunusta vuoan reunat leivinpaperisuikaleella. Kostuta pohjakerroksia kaakaolla. Laita kahteen väliin mansikkamoussea ja yhteen väliin Dumlemousse.  Laita kelmu kakun päälle. Säilytä jääkaapissa tekeytymässä mielellään seuraavaan päivään.

Dumlekreemi:

  • 1 ½ rkl kaakaojauhetta
  • 1 ½ rkl kuumaa vettä
  • 1/2 pss  Dumleja (14 tai 15 kpl)
  • 25 g +  150 g voita
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
Sekoita kaakaojauhe kuumaan veteen. Sulata vesihauteessa 25 g voita ja Dumlet. Kaada sekaan myös kaakoseos. Sulattele hitaasti miedohkolla lämmöllä. Sekoittele tasaiseksi. Ota pois vesihauteesta.

Vatkaa 150 g voita, tomusokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi, sileäksi vaahdoksi, noin 5 minuutin ajan. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Jos Dumleseos on ehtinyt jähmettyä, laita se hetkeksi vesihauteeseen ja sekoita. Lisää Dumleseos koko ajan vatkaten voitomusokeriseokseen. Vatkaa vielä parin minuutin ajan. Kuorruta kakku palettiveistä apuna käyttäen kreemillä. Jähmetä kakku jääkaapissa ennen valuman laittamista. Säästä osa kreemistä pursotuksia varten.

Dumlekastike valumaa varten:

  • ½-1 rkl kermaa
  • 10 Dumle-karkkia
Sulata Dumlet kerman kanssa vesihauteessa miedolla lämmöllä. Voit kokeilla ensin pienemmällä määrällä kermaa ja lisätä sitä tarpeen mukaan, jos seos on liian paksua. Kaada seos kakun reunoille valumiksi.

Koristele kakku tekemällä pursotuksia jäljelle jääneellä kreemillä. Lisää muita koristeita mielesi mukaan.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *