Dumle-överi

Dumlekreemi, dumlemousse ja dumlekastike. Silkkaa Dumlea koko kakku, jossa täyte ja kuorrute ovat vaihtaneet keskenään paikkoja.

Annos:

20-25 henkilölle

Valmistus:

pohja helppo, muuten vähän mutkikas

Sopii hyvin:

tuohisuillekin

Reseptistä

Dumle-överi sisältää 2,5-3 pussia Dumleja. Dumlekastiketta valutellaan joka kakkukerrokseen. Blogin alkuperäisessä Dumle-täytekakussa yhdessä täytevälissä oli mansikkamousse, päivitetty versio on pelkkää Dumlea. Alkuperäisestä dumlekreemikuorrutteesta tehtiin nyt kakkuun täyte, ohje on kuitenkin sama. Päivitetty dumlemousse levitellään kakun kylkiin ja pursotellaan päälle.

Vinkit:

Mitoitus 24 cm kakkuvuokaan. Veteen kasteltu kangassuikale kakkuvuoan ympärillä edesauttaa kakun kypsymistä tasaisesti, jolloin se ei kohoa paistettaessa keskeltä kuperaksi. Kakun voi tehdä myös semiöverinä nakukakkuna kastikevalumalla, täytteenä joko kreemi tai mousse. Jos teet dumlemoussen kakun täytteeksi, tee hieman tukevampi mousse, lisäämällä vaniljakreemijauheen määrää ( + n. 1 rkl).

Ainesosat ja valmistus

Suklaakakkupohja:

  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl sokeria
  • 1 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 4 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl kaakaojuomaa (tai maitoa)
  • 0,75 dl ruokaöljyä (esim. rypsi)
  • 2 munaa
  • 2 dl kuumaa vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää munat, kaakao/maito, rasva ja kuuma vesi. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina 24 cm vuokaan, jonka pohja on vuorattu leivinpaperilla ja reunat voideltu tai öljytty. Laita vuoan ympärille kylmässä vedessä kasteltu froteekangassuikale. Paista uunin alatasolla 170 asteessa noin tunnin ajan. Anna kakun jöähtyä. Leikkaa kolmeksi kerrokseksi.

Dumlekreemi:

  • 1 ½ rkl kaakaojauhetta
  • 1 ½ rkl kuumaa vettä
  • 1/2 pss  Dumleja (14 tai 15 kpl)
  • 25 g +  150 g voita
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa

Dumlekastike kakun väliin:

  • 4 rkl kermaa
  • 1/2 pussia Dumle-karkkeja

Valmista dumlekreemi ja dumlekastike kakun täyttämistä varten. Valmista ensin kreemi. Sekoita kaakaojauhe kuumaan veteen. Sulata vesihauteessa 25 g voita ja Dumlet. Laita sekaan myös kaakaotahna. Sulattele hitaasti miedohkolla lämmöllä. Sekoittele tasaiseksi. Ota pois vesihauteesta. Vatkaa 150 g voita, tomusokeri ja vaniljasokeri sileäksi vaahdoksi, noin 5 minuutin ajan. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Jos dumleseos on ehtinyt jähmettyä, laita se hetkeksi vesihauteeseen ja sekoita. Lisää dumleseos vatkaten voitomusokeriseokseen. Vatkaa vielä parin minuutin ajan. Sulata 1/2 pussia Dumleja kerman kera kastikkeeksi.

Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeksi kerrokseksi. Kokoa kakku reunusvuoan sisään. Kakkupohja ei välttämättä tarvitse kostutusta, mutta halutessasi voit kostuttaa kakkukerroksia muutamalla ruokalusikallisella maitoa. Levitä alimman kakkukerroksen päälle puolet dumlekastikkeesta. Levitä tämän päälle puolet kreemistä. Nosta keskimmäinen kakkukerros paikalleen, levitä loput kastikkeesta ja loput kreemistä. Nosta kolmas kakkukerros koko komeuden päälle. Laita kelmu kakun päälle ja nosta jääkaappiin. Anna jähmettyä vähintään tunti  tai seuraavaan päivään. 

Dumlemousse:

  • 1/2 dl kermaa
  • 1/2  pussia Dumle-karkkeja
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2,5 dl kermaa
  • 2 rkl vaniljakreemijauhetta 

Dumlekastike kakun päälle:

  • 4 rkl kermaa
  • 1/2 pussia Dumle-karkkeja
  • koristeluun 1/2-1 pussia Dumleja

Valmista dumlemousse ja dumlekastike kakun kuorruttamista varten. Sulata 1/2 pussia Dumleja kerman kanssa miedolla lämmöllä vesihauteessa. Valuta kastike kakun päälle, saa valua ylikin. Sulata moussea varten taas puoli pussia Dumleja kerman kanssa, sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä. Kun seos on jäähtynyt käden lämpöiseksi, vatkaa tuorejuusto sen sekaan.  Vatkaa 2,5 dl kermaa vaahdoksi vaniljakreemijauheen kanssa. Sekoita Dumle-tuorejuustoseos kermavaahdon joukkoon nuolijalla tai lusikalla käännellen. 

Levitä ensin ohut dumlemoussekerros kakun kylkeen. Laita loput moussesta pursotinpussiin ja pursota mousse kakun päälle koristeeksi. (Huom. moussen on oltava kylmää pursotettaessa.) Kyljen voi jättää sileäksi, pursottaa siihen moussea koristeeksi tai levittää moussea ronskisti epätasaisesti. Koristele vielä saksilla silputuilla Dumle-karkeilla. Anna jähmettyä jääkaapissa ennen tarjoilua.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *