Taatelikakku (Vesan äidin)
Mehukas, kostea taatelikakku Kotilieden reseptillä ja blogikeittiön kepulikonsteilla. Lähes yhtä hyvää kuin aito Vesan äidin taatelikakku.
Reseptistä
Vesan äiti leipoo (taikoo) taivaallista taatelikakkua Kotilieden reseptillä. Tähän ohjeeseen on koottu blogikeittiön kepulikonstit samaan lopputulokseen pääsemiseksi. Blogissa tarina Vesan äidin taatelikakun taian etsinnästä. Toinen tarina hyvästä syystä leipoa, omaishoitoperheestä, jolle blogikeittiössä leivottiin tätä kakkua gluteenittomana. Linkit blogin tarinoihin:

Ainesosat ja valmistus
Kakku:
- 500 g kivettömiä taateleita
- 5 dl vettä
- 500 g voita
- 5 munaa
- 3,8 dl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 5 tl soodaa
- 600 g vehnäjauhoja (8,8 dl)
- 2,5 dl kermaviiliä
- 3 rkl madeiraa (tai enemmän)
Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi ja laita kattilaan. Lisää vesi. Laita kattilan päälle kansi vähentämään veden haihtumista. Keitä taatelit pehmeiksi. Siirrä kattila levyltä ja lisää joukkoon paloiteltu voi. Sekoita, jätä voi sulamaan ja taatelimassa jäähtymään. Pidä kansi edelleen paikoillaan. Kun voi on sulanut, voit nopeuttaa massan jäähtymistä nostamalla kattila astiaan jossa on kylmää vettä ja sekoittelemalla.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää kermaviili. Sekoita vaniljasokeri, sooda ja jauhot keskenään. Lisää kuivat aineet ja jäähtynyt taatelimassa munasokerivaahdon sekaan. Sekoita hyvin. Lorauta sekaan madeiraa, mieluummin enemmän kuin vähemmän.
Jaa taikina vuokiin, mieluiten saman kokoisiin, jolloin paistoaika on helpommin arvioitavissa. Kotilieden ohjeen mukaan taikina jaetaan kolmeen vuokaan ja paistetaan noin 60 minuutin ajan ensin 175 asteessa ja loppuvaiheessa 160 asteessa. Säädä kuitenkin lämpötilaa ja paistoaikaa oman uunisi ja käyttämiesi vuokien koon ja materiaalin mukaan. Seuraa kypsymistä tikulla. Blogikeittiössä taatelikakku paistuu 175 asteessa noin 10 minuutin ajan ja loppuaika 160 asteessa, paistoaika vuoasta riippuen noin 45-55 minuuttia. Kakku saa olla mieluummin juuri ja juuri kypsä kuin liian kuivaksi paistunut.
Kumoa kakku ja kääri samantien ensin voipaperiin ja vielä folioon. Anna jäähtyä, säilytä jääkaapissa tai esimerkiksi viileällä kuistilla. Kakku tekeytyy vanhetessaan ja kestää säilytystä. Voidaan myös pakastaa.

0 kommenttia