Saaristolaisleipä

Perinteinen herkkuhetkien leipä.

Reseptistä

Vuosia sitten Maria B:n töihin tuoma saaristolaisleipä oli niin hyvää, että resepti pyydettiin jaettavaksi. Tästä tuli myös blogikeittiön vakiresepti pienillä täsmennyksillä ja siirappivesivoitelulla varustettuna. Muita saaristolaisleipäreseptejä ei ole sen jälkeen tarvinnut vilkuilla. 

 

 

Vinkit:

Taikinan voi myös kylmäkohottaa jääkaapissa yön yli, jolloin paistohommiin pääsee heti aamusta.

 

Ainesosat ja valmistus

Taikina:

  • 1 l piimää
  • 50 g hiivaa
  • 3 dl siirappia
  • 3 dl vehnäleseitä
  • 3 dl mallasta
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1-1,5 rkl suolaa
  • 8-9 dl karkeaa vehnäjauhoa

Siirappivesi:

  • 0,5 dl vettä
  • 2 rkl  siirappia

Liota hiiva haaleaan piimään. Sekoita joukkoon muut ainekset puulastalla tai lusikalla, älä vaivaa. Jaa taikina kahteen tai kolmeen voideltuun vuokaan. Kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä 2-3 tunnin ajan.

Lämmitä uuni 170 asteeseen. Paista leipiä kunnes pinta saa hieman väriä. Alenna lämpö 160 asteeseen ja sivele leipien pintaan siirappivettä. Peitä leivät leivinpaperilla tai foliolla ja jatka paistamista noin 2,5 tunnin ajan. Sivele leipien pintaan siirappivettä muutaman kerran paiston aikana ja vielä kerran kun otat leivät ulos uunista.

Irroita leivät vuoasta ja peitä liinalla. Laita liinan päälle vielä muovi (kelmu tai pakastepussi) löyhästi. Kun leipä on jäähtynyt kädenlämpöiseksi laita se pakastepussiin. Säilytä viileässä. Leipä on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Leivän voi myös pakastaa.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *