Puffinssi eli PuHu-muffinssi

PuHu Junioreiden nimikkomuffinssin kolme eri makuvaihtoehtoa: Banana Layup, Träppi ja Irtopallo. 

Annos:

14-16 muffinssia/maku

Valmistus:

Helppo, nopea

Sopii hyvin:

Buffaan

Reseptistä

PuHu-muffinssien resepti tarjoaa vaihtelua buffapöytään. Kolmen maun muffinsseja voi leipoa kuorrutuksella tai ilman, ohjeissa myös vinkkejä vaihtoehtoisiin koristeluihin. Kokemattomampikin leipoja pyöräyttää muffinssit käden käänteessä. Kuorrutteista voi toteuttaa enemmän tai vähemmän haastavan version. Banana Layupissa maistuu jälkiruokana tunnettu Banana Split. Appelsiinin ja kardemumman makuinen Träppi on ansa johon lankeaa mieluusti. Irtopallo on perusmuffinssi, johon voi upottaa omaa lempisuklaata. Nappaa puffinssi ja donkkaa suoraan suuhun!

Vinkit:

Vaihtele muffinssien kuorrutuksia, kermakuorrutteen voi maustaa appelsiinilla Träppiin sopivaksi tai sokerikuorrutteen mansikkatomusokerilla Banana Layuppiin sopivaksi. Irtopallo-muffinssin ohjeessa myös kestävä kreemikuorrute vaihtoehto, jota voi soveltaa myös Banan Layuppiin tai Träppiin.. Käytä muffinssipeltiä tai paista muffinssit kaksi paperimuffinssivuokaa päällekkäin.

Askartele PuHu-viirejä muffinssien koristeeksi. Tulosta tästä PuHu-logot, leikkaa irti kaksi rinnakkaista logoa, taita ja kiinnitä coctailtikkuun viiriksi. Huolehdi askarrellessa hygieenisyydestä, pese kädet ennen askartelua. Älä koskettele tikun muffinssiin tulevaa päätä. 

Ainesosat ja valmistus

Banana Layup

 Taikina:

  • 1,5 dl sokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • n. 100 g leivontasuklaata rouhittuna
  • 2 pientä banaania (n. 150 g kuorittuna)
  • 2 munaa
  • 1 dl juoksevaa margariinia
  • 1 dl maitoa

Kuorrutus ja koristelu:

  • 2 dl kermaa (vispi-, Flora vispi- , kaura-)
  • 1,5-2 rkl mansikkatomusokeria
  • 0,5 rkl vaniljakreemijauhetta
  • koristeiksi sokeroituja kirsikoita, tuoreita kirsikoita tai mansikoita
  • PuHu-coctailtikkuja

Mittaa kulhoon sokeri, vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja rouhittu suklaa, sekoita. Survo banaanit haarukalla. Sekoita banaanisurvos, munat, margariini ja maito keskenään. Yhdistä jauhoseos ja banaaniseos, sekoita tasaiseksi.

Annostele taikina paperisiin muffinssivuokiin. Täytä muffinssivuoasta noin 3/4 -4/5. Paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 15 minuutin ajan. Kokeile kypsyys tikulla.

Anna muffinssien jäähtyä hyvin. Valmista kuorrute. Vatkaa vaahdoksi kerma, mansikkatomusokeri ja vaniljakreemijauhe. Laita vaahto pursotuspussiin (tai esim. minigrip-pussiin, josta on kulma leikattu auki. Pursota kuorrutetta muffinsseille. Laita kuorrutteen keskelle sokeroitu tai tuore kirsikka tai tuore mansikka. Viimeistele koristelu PuHu-logolla varustetulla coctail-tikulla. 

Kermakuorrutteen sijasta muffinssit voi koristella mansikkatomusokerista ja vedestä vehdyllä sokerikuorrutteella, katso Träppi-muffinssien ohje. Kirsikan voi kiinnittää muffinssiin PuHu-logolla varustetulla coctailtikulla. Kreemikuorrute (katso Irtopallo-muffinssin ohjeen lopusta vinkki tähän) käy hyvin myös vaihtoehdoksi, vaihda osa tomusokerista mansikkatomusokeriksi.

Träppi eli appelsiiniansa

Taikina:

  • 1,5 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 appelsiini
  • 2 munaa 
  • 200 g appelsiinirahkaa (tai vaniljarahka + hieman appelsiinin kuoriraastetta)
  • 1 dl juoksevaa margariinia
  • appelsiinimarmeladia tai hillloa (tai esim. aprikoosihilloa)

Kuorrute:

  • 1 dl tomusokeria
  • noin 2 – 2,5 tl appelsiinimehua
  • strösseleitä koristeeksi (keltaisia/oransseja)

Mittaa kuivat aineet yhteen kulhoon. Purista appelsiini mehuksi sitruspuristimella. Sekoita toisessa kulhossa 0,5 dl appelsiinin mehua, munat, appelsiinirahka ja margariini. Yhdistä kulhojen ainekset ja sekoita tasaiseksi käännellen. 

Annostele taikina muffinssivuokiin (14-15 kpl). Jätä tilaa hillosilmälle, täytä taikinalla  n. 2/3 muffinssivuoasta. Tee muffinsseille hillosilmä annostelemalla vajaa tee-lusikallinen hilloa kunkin muffinssin päälle, paina hilloa varovasti hieman taikinan sisään. Hillosilmä vajoa kokonaan muffinssin sisään paistettaessa. (Jos et laita hillosilmää, voit täyttää muffinssivuoan lähes täyteen.)

Paista muffinsseja uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-18 minuutin ajan, kunnes muffinssin pinta saa hieman väriä.

Tee muffinsseille sokerikuorrute. Sekoita tomusokerin joukkoon appelsiinimehua vähitellen., kunnes se on sopivan paksuista kuorrutteeksi. Laita kuorrute jäykkään muovipussiin (pursotuspussi tai minigripp).Sulje pussi. Leikkaa pussin kulma auki. Tee  ensin pieni aukko, kokeile pursotusjälkeä ja suurenna aukkoa tarvittaessa. Purista kuorrutetta muffinsseille esim. raidoiksi. Ripottele keltaisia strösseleitä kuorrutteen päälle. Koristele PuHu-coctailtikuilla.

Irtopallo

Taikina:

  • 1,5 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 100 g suklaata (esim. Da Capo) rouhittuna
  • 1,5 dl maitoa
  • 1 dl juoksevaa margariinia
  • 2 munaa

Kuorrute:

  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl tummaa kaakaojauhetta
  • n. 2,5-3 tl vettä
  • strösseleitä koristeeksi

Sekoita keskenään sokerit, leivinjauhe, kaakaojauhe ja vehnäjauhot. Sekoita joukkoon rouhittu suklaa, maito, rasva ja munat. Annostele taikina muffinssivuokiin (14 kpl). Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-18 minuutin ajan.

Valmista kuorrute. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe keskenään. Lisää vesi vähitellen, kunnes kuorrute on sopivan paksuista. Koristele muffinssit kuorrutteella ja strösseleillä.  Voit myös laittaa irtopallojengille silmät. Tökkää muffinsseille PuHu-logolla varustettu coctailtikku koristeeksi (sivuun, ikään kuin käteen, jos muffinsseilla on silmät).

 

Vinkki kreemikuorrutteeseen, jolla viimeisen kuvan mukainen Irtopallon tonttulakki on tehty:

Vatkaa 200 g voita, 3 dl tomusokeria, 1 tl vaniljasokeria ja 250 g mascarponejuustoa sekaisin. Jatka vatkaamista niin kauan että kreemistä tulee kiiltävää ja pursotettavaa. Tämä vaatii melko pitkän vatkauksen, jonka aikana seoksen koostumus muuttuu ryynimäiseksi ja lopulta kiinteytyy ja muuttuu kiiltäväksi. Jatka vatkaamista vaikka usko kreemin onnistumisesta olisikin koetuksella. Lopuksi voit vielä halutessasi lisätä noin 0,5 tl vaniljasokeria tai värjätä kreemiä jauhemaisella elintarvikevärillä. Pursota muffinssille tonttulakiksi, lisää kultainen sokerihelmi kulkuseksi. Banana Layup-muffinssiin tämän kuorrutteen voi tehdä vaihtamalla osan tomusokerista mansikkatomusokeriksi, jolloin siihen tulee mansikan makua ja samalla väriä.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *