Blogin nimikkotäytekku

Hyvä syy leipoa -täytekakku

Tässä kakussa ei säästellä mauissa, eikä kaloreissa, kakun koossa kylläkin.

Annos:

2 munan kakku

Valmistus:

kahden päivän aikana

Sopii hyvin:

Juhlaan, herkutteluun

Reseptistä

Blogin nimikkotäytekakussa on voisokerikakkupohja ja yksi täyteväli vadelma-mustaherukkahillokkeella ja valkosuklaa-vaniljatäytteellä. Kakkupohjassa on sovellettu 70%-ohjetta. Kakkua koristaa blogin logo ja runsas kinuskinen kuorrutus. Lisää kakusta blogissa:

Blogin nimikkotäytekakku, pieni mutta täyttä tavaraa

 

Vinkkejä:  Kahden munan voisokerikakkupohja on mitoitettu halkaisijaltaan 16cm kakkuvuokaan. Kahden täytevälin kakun saa tekemällä kolmen munan pohjan saman kokoiseen vuokaan. Ohje on helposti muokattavissa myös isompaa kakkua varten.

Valmista hilloke ja kinuski etukäteen valmiiksi.

Täyte riittää yhteen kakkuväliin, kakun päälle sekä sivuille ohueksi kerrokseksi. Täytekakku kannattaa täyttää päivää ennen tarjoilua, jolloin maut ja kosteus ehtivät tasoittua. Kuorrutus ja koristelu tarjoilupäivänä.

 

Ainesosat ja valmistus

Vadelma-mustaherukkahilloke yhteen täyteväliin:

  • 2 dl vadelmia
  • 1 ½ dl  mustaherukoita
  • 180 g hillosokeria (hienosokeri käy myös)
  • ½-1 rkl vettä

Laita marjat, sokeri ja vesi kattilaan. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia tai kunnes mustaherukat pehmenevät.  Jäähdytä hilloke ja säilytä kakun täyttämiseen asti jääkaapissa.

Kinuski:

  • 1 dl kermaa (kuohu tai vispi)
  • 0,75dl fariinisokeria
Kiehauta kerma ja fariinisokeri kattilassa. Keitä miedolla lämmöllä sekoitellen 5-10 minuuuttia, kunnes seos sakenee sopivasti. Tavoitteena pehmeä muovailtava kinuski, ei liian kova. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa kuorrutteen tekoon asti, vähintään 5 tuntia.
Kahden munan voisokerikakkupohja:

  • 2 munaa
  • sokeria
  • vehnäjauhoja
  • perunajauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 40 g voita
Riko munat esim. lasiin ja punnitse. (Vähennä lasin paino.) Kerro munien paino 0,7:llä, niin saat sokerin ja jauhojen painon. (Kaksi normaalikokoista munaa painaa noin 100g, jolloin sokerin ja jauhojen paino on kummankin 70g.)  Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot: 1/4 painosta perunajauhoja ja 3/4 vehnäjauhoja, lisää joukkoon leivinjauhe. Yhdistä jauhoseos kevyesti munasokeri-vaahtoon. Kääntele lopuksi sulatettu, hieman jäähtynyt voi taikinan sekaan. Paista 16cm kakkuvuoassa uunin alatasolla, 175 asteessa noin 15-20 minuuttia. Testaa kypsyys hammastikulla.
Valkosuklaa-vanilja -täyte:

  • 1 ½ dl kermaa
  • 100 g vaniljarahkaa
  • 1 rkl vaniljakreemijauhetta
  • 60 g valkosuklaata raastettuna
Vatkaa kerma vaahdoksi vaniljakreemijauheen kanssa. Lisää vaniljarahka. Sekoita joukkoon raastettu valkosuklaa.
Kakun kokoaminen:

  • kakkuvuoka
  • kakkupahvi
  • reunakalvo
  • musta/punaherukkamehua kakun kostuttamiseen

Kokoa kakku irtopohjakakkuvuoan reunuksen sisään kakkupahvin päälle. Käytä reunakalvoa tai vuoraa vuoka leivinpaperisuikaleella. Halkaise kakkupohja kahteen osaan, laita toinen puoli reunusvuoan pohjalle. Kostuta herukkamehulla. Levitä pohjan päälle hilloketta, säästä pieni osa. (Jos hilloke on jäänyt vetiseksi, käytä vähemmän mehua kostuttamiseen, tai siivilöi hieman hilloketta.) Levitä hillokkeen päälle valkosuklaa-vanilja -täyte, säästä noin 1 dl. Levitä loput hillokkeesta täytteen päälle ohueksi kerrokseksi.  Kostuta kakkupohjan toinen puoli ja nosta kanneksi. Peitä kelmulla ja säilytä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.

Kinuskinen kuorrute:

  • 2½ dl Flora Vispiä
  • ½ dl aiemmin tehtyä kinuskia
  • 3-4 tl vaniljakreemijauhetta
Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Lisää kinuski ja vatkaa hyvin. Lisää vaniljakreemi-jauhetta pieni määrä kerrallaan tarpeellinen määrä. Tavoitteena hyvin pursottuva, kestävä pursotusvaahto.

 

Viimeistely:

  • noin 1 dl säästettyä valkosuklaa-vanilja-täytettä
  • kakkukuva
  • kinuskinen kuorrute
Irrota kakkuvuoka ja reunakalvo. Levitä loppuosa valkosuklaa-vanilja -täytteestä kakun päälle ja reunoille. Jos käytät kakkukuvaa, katso ettei kakun päälle tule täytteessä isoja sattumia valkosuklaata. Pursota kinuskinen kuorrute kakun reunoille. Säilytä jääkaapissa ilman kakkukupua, jos kakussa on kakkukuva.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *