Makea galette kahdella tapaa
Ranskalainen sitruunakakku tai kookos-limekakku, helppoa ja hyvää. Bon et facile, s´il vous plait!
Annos:
12-16 palaa
Valmistus:
helppo, nopea
Sopii hyvin:
teen ja kahvin kanssa
Reseptistä
Anna Bergenströmin Pieni kakkukirja (2001) sisältää raskalaisen sitruunakakun reseptin. Mainio kakkunen, ranskalaisittain galette, maistuu sitruunalla maustetulta voisilmäpullalta. Alkuperäisessä reseptissä ollut parin tunnin kohotus on tässä reseptissä jätetty pois, koska sama lopputulos saatiin kohottamatta. Tuorehiiva on vaihdettu kuivahiivaksi. Makuvaihtoehtona on kookos-lime. Myös sitruunan ja limen yhdistäminen samaan kakkuun käy vallan mainiosti.
Ainesosat ja valmistus
Taikina:
- 2 tl kuivahiivaa
- 2 rkl haaleaa vettä tai 2 ½ rkl kookosmaitoa
- 1 sitruunan/limen kuori
- 100 g voita
- 4 rkl sokeria
- 1 muna
- 4 dl vehnäjauhoja
Laita kuivahiiva pieneen kuppiin, kaada haalea neste päälle. Sekoita joukkoon 1 rkl sokeria. Jätä odottamaan.
Pese ja kuivaa sitruuna tai lime. Raasta kuori hienoksi raasteeksi. Vatkaa voi ja 3 rkl sokeria vaahdoksi. Sekoita joukkoon liuennut ja hieman kuohahtanut hiivaseos. Lisää sitruunan/limen kuori ja muna, sekoita. Lisää viimeiseksi jauhot. Alusta taikina kulhossa notkeaksi, taikinaan saa tulla sitkoa. Kauli taikinasta leivinpaperin päälle pelliille pyöreä ja ohut kakku.
Taikinan päälle:
- 50 g voita
- 3 rkl sokeria
- (2 rkl kookoshiutaleita)
- sitruunan/limen kuorta raastettuna tai ohuina suikaleina
Höylää voi lastuiksi taikinan päälle. Raasta päälle hieman sitruunan tai limen kuorta. Ripottele halutessasi päälle kookoshiutaleita. Sirottele sokeri. Paista uunissa keskitasolla 220 asteessa noin 10 minuutin ajan. Ripottele kakun päälle vielä heti paistamisen jälkeen kuoriraastetta tai kuorisuikaleita koristeeksi. Myös kookoshiutaleita voi lisätä.
Leikkaa viipaleiksi ja tarjoile. Hyvää tuoreena ja vielä seuraavana päivänäkin.
0 kommenttia