Lusikkaleivät

Perinteiset lusikkaleivät sopivat juhlaan kuin juhlaan. Sukupolvien yhteiset makumuistot syntyvät ruskistetulla voilla.

Annos:

lusikan koosta riippuen 30-45 kpl

Valmistus:

voidaan valmistaa valmiiksi pakkaseen

 

Sopii hyvin:

kaikkiin juhliin

Reseptistä

Perinteinen lusikkaleipien resepti ei kaipaa variaatioita. Hilloa tai marmeladia vaihtamalla näihin pikkuleipiin saa kuitenkin vaihtelua, jos sitä kaipaa. Kuvien lusikkaleivissä täytteenä omenahillo. Tämä resepti löytyy monista eri lähteistä näillä ainesosilla ja -määrillä. Gluteiinittomien lusikkaleipien resepti myös reseptivihkossa, katso

Gluteiinittomat rotinat

Vinkit:

Tarjoile vasta kylmäsäilytyksen jälkeen (vähintään 3-4 tuntia), jotta hillon kosteus imeytyy ja lusikkaleivät pehmenevät. Pakastus sokeroituina tai sokeroimattomina. Lusikkaleivät sulavat nopeasti huoneen lämmössä. 

Ainesosat ja valmistus

Taikina:

  • 200 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1 tl soodaa
  • 2 tl vaniljasokeria

Lisäksi:

  • omena- tai vadelmahilloa tai -marmeladia
  • hienoa sokeria 

Sulata voi kattilassa, anna kiehahtaa. Vähennä lämpötilaa niin, että voi juuri ja juuri pulpahtelee kun sitä ei hetkeen sekoita. Keitä välillä sekoitellen, kunnes voin värin sävy muuttuu punertavaksi/rusehtavaksi, eli noin 5-10 minuutin ajan. Kaada sokeri voin sekaan ja anna sulaa. Anna seoksen jäähtyä. Jäähtymistä voi nopeuttaa nostamalla kattila kylmävesihauteeseen. Kun seos on jäähtynyt riittävästi, se sekoittuu helposti tasaiseksi.

Yhdistä jauhot, sooda ja vaniljasokeri. Sekoita jauhoseos ja jäähtynyt voiseos tasaiseksi taikinaksi. Painele taikinaa lusikan pesään. Tasoita taikinan pinta ja siisti reunat lusikassa. Liu´uta taikina lusikasta pois ja aseta uunipellille leivinpaperin päälle. Paista lusikkaleipien puolikkaat uunin keskitasolla 175 asteessa noin 10 minuutin ajan. Puolikkaat saavat olla mieluummin vaaleampia kuin tummempia.

Kun lusikkaleipien puolikkaat ovat jäähtyneet, levitä puolikkaiden pinnalle hilloa tai marmeladia. Paina toinen puolisko hillon päälle. Kierittele pikkuleivät sokerissa. Säilytä jääkaapissa tai pakasta. 

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *