Kuusirannan piparpalat

Siirappi, kaneli, inkivääri, kardemumma – piparpaloissa maistuu joulu. 

Annos:

30-35 palaa

 

Valmistus:

Helppo, nopeahko

Sopii hyvin:

Glögin kanssa

Reseptistä

“Ihan kuin piparkakkutaikinaa söisi!”

 Kuusirannan piparpalat tuovat joulun kielelle. 

Vinkit:

Kuvan piparpalat on paistettu 44 cm x 32 cm uunipellillä. Paksumpia piparpaloja saa paistamalla levyn pienemmällä pellillä. Mausteet voi korvata valmiilla piparkakkumausteseoksella. Juoksevan margariinin voi vaihtaa kiinteään, mutta levystä ei tule silloin yhtä pehmeää.’

EDIT 10.10.19: kuorrutteen ainesosaluetteloon lisätty maustepippuri. 28.10.2019: tomusokerin määrä kuorrutteessa päivitetty (lisätty 1/2 dl).

Ainesosat ja valmistus

Taikina:

  • 4 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • kanelia, jauhettua kardemummaa, inkivääriä, pomeranssinkuorta: 1 maustemitallinen (1 ml) kutakin maustetta
  • noin 0,5 maustemitallista maustepippuria
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 dl maitoa
  • 2,2 dl juoksevaa margariinia (tai 200 g kiinteätä)
  • 0,5 dl tummaa siirappia

Kuorrute:

  • 200 g voita
  • 0,75 dl tummaa siirappia
  • kanelia, jauhettua kardemummaa, inkivääriä, pomeranssin kuorta: 2 maustemitallista kutakin maustetta 
  • noin 0,75 maustemitallista maustepippuria
  • 3,5-4 dl tomusokeria

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhojen joukkoon mausteet ja leivinjauhe. Sekoita munasokerivaahdon sekaan vuorotellen jauhoja, maitoa ja siirappi. Lisää viimeiseksi rasva taikinan joukkoon, sekoita tasaiseksi.     Varo sitkon muodostumista, ettei pohjasta tule liian pullamainen, eli sekoita taikinaa varovaisesti ja mahdollisimman vähän.

Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille (44 cm x 32 cm). Paista uunin keskiosassa 200 asteessa noin 12-14 minuutin ajan. 

Valmista kuorrute. Laita kattilaan voi, siirappi ja mausteet. Kun voi on sulanut, anna seoksen kiehahtaa ja keitä miedolla lämmöllä noin minuutin ajan. Ota kattila pois levyltä ja lisää tomusokeri. Sekoita tasaiseksi. Voit siirtää kattilan takaisin levylle hetkeksi ja antaa seoksen lämmetä, jos tomusokeri ei sekoitu tasaisesti. Juoksevampi (lämmin) kuorrute on myös helpompi levittää. 

Levitä kuorrute tasaisesti kakkulevyn päälle. Anna kuorrutteen jähmettyä hetki ennen koristelua, muuten koristeet uppoavat kuorrutteeseen. Koristele jouluisilla tai talvisilla nompparelleilla ja helmillä. Myös piparkakkujen murut käyvät koristeiksi. Leikkaa levy paloiksi kun kuorrute on jähmettynyt. 

 

27 Kommentit

  1. Taru

    Hei kuinka paljon pitäisi laittaa valmista piparkakkumaustetta?

    Vastaa
    • Marika

      Hyvä kysymys. Laita 1 tl levytaikinaan ja kuorrutteeseen 2 tl. 🙂

      Vastaa
      • Marita Frederiksen

        Voiko tehdä gluteenitoman ja minkä verran jauhoja ja mikä paistoaika?

        Vastaa
        • Marika

          Pitäisi onnistua gluteiinittomana. En ole vielä kokeillut näitä gluteiinittomana, mutta vaihtaisin itse vehnäjauhot samaan määrään gluteiinitonta jauhoseosta. Tattarijauho voi olla hyvä vaihtoehto. Täytyypä testata itsekin. Paistoaika sama.

          Vastaa
        • Heidi

          Tänään päätin kokeilla ja juuri nenän edessä pala ja voi juku että on hyvää. Vielä lasi maitoa viereen. Tiedän mitä teen joulupöytään jälkkäriksi. Kiitos hyvästä ohjeesta 🙂

          Vastaa
          • Marika

            Kiitos sinulle tästä kommentista! Kiva kuulla että maistuu 🙂

        • Ritva Kurkela

          Hei, voisiko pohjan paistaa edellisenä päivänä ja tehdä kuorrutteen vasta seuraavana, ennen tarjoilua?

          Vastaa
          • Marika

            Hei Ritva, en ole kokeillut tehdä noin. Itse tekisin piparpalat kokonaan valmiiksi edellisenä päivänä ja säilyttäisin jääkaapissa, jossa kuorrute jähmettyy hyvin. Kuorrute on pehmeää ja pehmenee huoneen lämmössä nopeasti. Jos piparpalojen on tarkoitus olla pöydässä pidempään, lisäisin hieman tomusokerin määrää, jotta kuorrutteesta tulisi vähän jäykempää. Päivitinkin reseptiin tomusokerin määräksi 3,5-4 dl (aiemmin 3,5 dl). Lisäksi tekisin ehkä pohjan juoksevan margariinin sijasta kiinteällä sulatetulla margariinilla, jonka määrä onkin valmiina ohjeessa. Jauhojen laadullakin näyttää olevan väliä, ihan perusvehnäjauhot ovat parhaimmat. Muistutan vielä olemaan vatkaamatta sitkoa esiin.

  2. Meeri

    Tänään tein hyvää oli.

    Vastaa
    • Marika

      🙂 Kiva kuulla!

      Vastaa
      • Eija

        Millä korvata kananmuna?

        Vastaa
        • Marika

          En ole tehnyt tästä munatonta versiota. Munia voisi koittaa korvata No Egg – jauheella, itselläni ei ole tästä kokemusta. Kuorrutteen voi toki tehdä johonkin toiseen, munattomaan leivonnaiseen, esim. netistä löytyy munattomien mokkapalojen ohjeita.

          Vastaa
  3. Riikka

    Millä maidoton voisi korvata voin?

    Vastaa
    • Marika

      Margariini voisi käydä, kuorrutteeseen ei kuitenkaan juoksevaa margariinia. Kuorrutteesta saattaa margariinilla tulla hieman pehmeämpää. Tomusokeria voi tarvittaessa hieman lisätä jämäköittämään kuorrutetta.

      Vastaa
  4. Katri

    Hei, onko maustemitta saman verran kuin teelusikka?

    Vastaa
    • Marika

      Hei, maustemitta on 1 ml, eli 1/5 teelusikallisesta.

      Vastaa
      • Johanna

        Haluaisin tehdä tämän piirakkavuokaan. Osaatko auttaa minkä verran ohjetta pitää pienentää?

        Vastaa
        • Marika

          Johanna, itse kokeilisin puolikkaalla annoksella ja tarkkailisin kypsyyttä tikulla.

          Vastaa
          • Johanna

            Kiitos, kokeilen puolikkaalla.

  5. Miia

    Kyllä oli niin mahdottoman hyvää. Kiitos ohjeesta.

    Vastaa
    • Marika

      Oleppa hyvä 🙂

      Vastaa
  6. Taija

    Pohja on parhaillaan jäähtymässä, josta tulikin mieleeni, että kuorrute levitetään varmaankin täysin jäähtyneelle pohjalle?

    Vastaa
    • Marika

      Taija, olet varmaan ehtinut jo kuorruttaa piparpalasi, mutta vastauksena kysymykseesi, pohjan ei tarvitse olla täysin jäähtynyt. Itse jäähdytän vain kuorrutteen valmistamisen ajan.

      Vastaa
  7. Ano

    Paljonko 100g on kaloreita?

    Vastaa
    • Marika

      Hei Ano, en ole laskenut valmiiden piparpalojen kalorimäärää. Luultavasti kaloreita on vähintään riittävästi ja todennäköisesti liian paljon ainakin omaan energiankulutukseeni nähden 😉 Kunkin leivontatarvikkeen kalorimäärä löytyyy tuotteen pakkausmerkinnöistä.

      Vastaa
  8. Raili Valli

    Laitetaanko kuorrutteeseen todella 200g voita?

    Vastaa
    • Marika

      Kyllä vain, tässä reseptissä voita tulee tämän verran 🙂

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *