Karpalokinuski-juustokakku

Karpalo, kinuski, glögimausteet ja kardemummainen keksipohja, pettämätön makuyhdistelmä. 

Reseptistä

Karpalo, kinuski, glögimausteet ja kardemummainen keksipohja, pettämätön makuyhdistelmä talviseen juustokakkuun. Resepti muokattu tämän blogin glögijuustokakun reseptin pohjalta.. Katso myös:

Glögijuustokakku

Vinkit:

Mitoitus 24,5 cm (sisämitta) vuokaan. Jos käytät vahvan karpalomehun sijasta laihempaa mehua, käytä koko nestemäärä mehua, eikä vettä ollenkaan. Kinuskikiille on ohut. Jos haluat makeamman kakun, kiillettä voi halutessaan valmistaa myös hieman enemmän.

Ainesosat ja valmistus

Pohja:

  • 1 ½ pkt kardemummadomino-keksejä
  • 50 g voita

Kakkumassa:

  • 1 dl sokeroimatonta kylmäpuristettua karpalomehua (vahvaa)
  • 1 dl vettä
  • 1 ½ dl pakastekarpaloita
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl jauhettua pomeranssin kuorta
  • ½-1 tl neilikkaa
  • 7 liivatelehteä (20 g paketista)
  • 4 dl vispikermaa
  • 400 g  maustamatonta tuorejuustoa (mascarpone)
  • 400 g vaniljarahkaa
  • 1 dl sokeria

Kinuskikiille:

  • 1,5 dl kermaa
  • 1,5 dl fariinisokeria
  • (ripaus sormisuolaa)
  • 1,5 liivatelehteä

Laita leivinpaperi irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle. Halutessasi voit vuorata kakkuvuoan reunuskalvolla. Murskaa dominot ja sekoita joukkoon sulatettu margariini. Painele seos kakkuvuoan pohjalle. 

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Mittaa kattilaan karpalomehu, vesi, karpalot ja mausteet. Keitä vähintään kahden minuutin ajan. Ongi karpalot siivilään ja painele karpalot siivilän läpi takaisin mehun joukkoon. Heitä siivilään jääneet karpalon kuoret biojätteeseen. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois, lisää liivatteet lämpimän karpalomehun joukkoon. 

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa keskenään tuorejuusto, rahka ja sokeri. Vatkaa jäähtynyt mehu liivatteineen tuorejuusto-rahkaseoksen joukkoon. Yhdistä kermavaahto ja tuorejuusto-rahkaseos, sekoita tasaiseksi erimerkiksi nuolijan avulla. Kaada seos kakkuvuokaan. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään noin kahden tunnin ajan.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Keitä kermaa ja fariinisokeria noin kahden minuutin ajan, mausta halutessasi suolalla. Purista vedet liivatelehdistä ja lisää kinuskin joukkoon. Anna seoksen jäähtyä noin käden lämpöiseksi. Kaada kiille kakun päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintää tunnin ajan. 

Irroita irtopohjavuoan reunus ja poista kalvo. Siirrä kakku pahville tai tarjoilualustalle. Koristele kakku haluamallasi tavalla, esimerkiksi valkosuklaakoristeet (kuten kuvissa) käyvät hyvin. Koristeeksi käyvät myös esimerkiksi kotimaiset karpalot ja niistä valmistetut lumikarpalot. Lumikarpaloiden alla on hyvä olla esim.valkosuklaata, ettei tomusokeri sula kiilteen liivatteen vaikutuksesta.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *