Helppo joulupulla

Pullan leivonnan sääntöjä rikkova joulupulla maistuu sahramille, kardemummalle, piparille ja mantelille. Sunnuntaileipoja toteuttaa joulupullansa peltipullana.

Annos:

25 palaa

Valmistus:

alle 2 tuntia

Sopii hyvin:

Joulun odotukseen

Reseptistä

Helpossa joulupullassa sitko ei ole välttämättömyys ja pullataikina kohotetaan vain kerran. Hiivana on kuivahiiva ja piparitaikinaksi käy kaupan valmis piparitaikina. Sahrami antaa pullalle kauniin keltaisen värin, jouluisen aromikkaan tuoksun ja maun. 

Tästä reseptistä kerrotaan lisää blogissa:

Pullaa ja pelisääntöjä

Huomioitavaa:

Kuvien joulupulla on paistettu pellillä, jonka sisämitat ovat 36×34 cm. Aavistuksen isommalla pelillä pulla voi paistua paremmin läpikypsäksi ilman että pipari tummuu liikaa. 

 

Ainesosat ja valmistus

Pullataikina:

  • 5 dl maitoa
  • 2 pss kuivahiivaa
  • 0,5 g sahramia
  • 1 rkl  kardemummaa
  • 1 muna
  • 1,5 tl suolaa
  • 1,5 sokeria
  • noin 12-13 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl juoksevaa margariinia tai 150 g muuta rasvaa

Lisäksi:

  • muna
  • valmis piparkakkutaikina
  • mantelirouhettta
  • raesokeria

Sekoita huoneen lämpöiseen maitoon kuivahiiva ja osa sokerista. Anna seistä (muutama minuutti) kunnes kuohahtaa. Sekoita joukkoon loput sokerit, mausteet ja muna.  Lisää osa jauhoista, sekoita voimakkaasti. (Voit toimia kuten normaalia pullataikinaa tehdessä ja vaivata taikinaan sitkoa, tai yksinkertaisesti sekoittaa jauhot ja lopuksi voin taikinaan.) Lisää jauhoja niin paljon, että taikina alkaa hieman irrota kulhon reunoista. Lisää rasva ja tarpeen mukaan vielä jauhoja. Taikina saa jäädä pehmeäksi, jopa löysähköksi. 

Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle. Tasoita ja jätä kohoamaan noin 45 minuutin ajaksi liinan alle. Kauli piparkakkutaikina pellin levyiseksi. Mittaa peltiisi sopivat pullan palat ja tee sen mukaisesti kaksi tai kolme piparitaikina-raitaa, joihin teet muotilla ”reikiä” sopivin välein. 

Voitele pullataikina munalla kohoamisen jälkeen. Siirrä reiälliset piparitaikinaraidat pullan päälle. Tee joka toinen raita muotilla otetuilla piparikuvioilla ja joka toinen reiällisillä raidoilla. Sirottele reikiin ja kuvioiden ympärille mantelirouhetta ja raesokeria makusi mukaan.  Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Tarkkaile ettei pipari pääse tummumaan liikaa. Anna jäähtyä ja leikkaa raitojen mukaisiksi paloiksi.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *