Helppo joulupulla
Pullan leivonnan sääntöjä rikkova joulupulla maistuu sahramille, kardemummalle, piparille ja mantelille. Sunnuntaileipoja toteuttaa joulupullansa peltipullana.
Annos:
25 palaa
Valmistus:
alle 2 tuntia
Sopii hyvin:
Joulun odotukseen
Reseptistä
Helpossa joulupullassa sitko ei ole välttämättömyys ja pullataikina kohotetaan vain kerran. Hiivana on kuivahiiva ja piparitaikinaksi käy kaupan valmis piparitaikina. Sahrami antaa pullalle kauniin keltaisen värin, jouluisen aromikkaan tuoksun ja maun.
Tästä reseptistä kerrotaan lisää blogissa:
Huomioitavaa:
Kuvien joulupulla on paistettu pellillä, jonka sisämitat ovat 36×34 cm. Aavistuksen isommalla pelillä pulla voi paistua paremmin läpikypsäksi ilman että pipari tummuu liikaa.
Ainesosat ja valmistus
Pullataikina:
- 5 dl maitoa
- 2 pss kuivahiivaa
- 0,5 g sahramia
- 1 rkl kardemummaa
- 1 muna
- 1,5 tl suolaa
- 1,5 sokeria
- noin 12-13 dl vehnäjauhoja
- 1,5 dl juoksevaa margariinia tai 150 g muuta rasvaa
Lisäksi:
- muna
- valmis piparkakkutaikina
- mantelirouhettta
- raesokeria
Sekoita huoneen lämpöiseen maitoon kuivahiiva ja osa sokerista. Anna seistä (muutama minuutti) kunnes kuohahtaa. Sekoita joukkoon loput sokerit, mausteet ja muna. Lisää osa jauhoista, sekoita voimakkaasti. (Voit toimia kuten normaalia pullataikinaa tehdessä ja vaivata taikinaan sitkoa, tai yksinkertaisesti sekoittaa jauhot ja lopuksi voin taikinaan.) Lisää jauhoja niin paljon, että taikina alkaa hieman irrota kulhon reunoista. Lisää rasva ja tarpeen mukaan vielä jauhoja. Taikina saa jäädä pehmeäksi, jopa löysähköksi.
Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle. Tasoita ja jätä kohoamaan noin 45 minuutin ajaksi liinan alle. Kauli piparkakkutaikina pellin levyiseksi. Mittaa peltiisi sopivat pullan palat ja tee sen mukaisesti kaksi tai kolme piparitaikina-raitaa, joihin teet muotilla ”reikiä” sopivin välein.
Voitele pullataikina munalla kohoamisen jälkeen. Siirrä reiälliset piparitaikinaraidat pullan päälle. Tee joka toinen raita muotilla otetuilla piparikuvioilla ja joka toinen reiällisillä raidoilla. Sirottele reikiin ja kuvioiden ympärille mantelirouhetta ja raesokeria makusi mukaan. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Tarkkaile ettei pipari pääse tummumaan liikaa. Anna jäähtyä ja leikkaa raitojen mukaisiksi paloiksi.
0 kommenttia