Doris Amperlan taatelileivät
Hasselpähkinää ja taatelia, sata vuotta jouluperinnettä.
Annos:
noin 90 pikkuleipää
Valmistus:
helppo
Sopii hyvin:
joulun kahvipöytään
Reseptistä
Noin sata vuotta sitten Bibbin keskimmäinen tytär Doris loihti joulupöytään perheelle, suvulle ja ystäville uutta tarjottavaa, taatelileipiä. Taatelileivistä tuli suvun jouluinen perinne, joka elää edelleen. Tarina Armaksen ja veljensä Bibbin joulutoiveesta sekä Doriksen taatelileivistä luettavissa blogissa:
Vinkit:
Pienempään taatelileipien tarpeeseen jaa taikinan ainesosat kolmella ja leivo joko 1/3 tai 2/3 määrillä.
Ainesosat ja valmistus
Taikina:
- 500 g taateleita
- 1 kkp (100 g) hakattuja (rouhittuja) pähkinöitä
- 500 g voita tai margariinia
- 500 g sokeria
- 3 munaa
- 2 tl soodaa
- 3 rkl vettä
- 725 g vehnäjauhoja
Lisäksi:
- hasselpähkinöitä
- tomusokeria
Doris Amperlan ohje:
Kaikki ainekset sekoitetaan kovaksi taikinaksi. Leivotaan pyöreiksi tangoiksi, läpimitta noin 4 cm. Kylmään jähmettymään. Leikataan veitsellä kakkuja, painetaan puolikas pähkinää päälle. Uuniin.
Tarkennettu, blogikeittiön ohje:
Ota voi huoneenlämpöön pehmenenään. Pilko taatelit ja pähkinät valmiiksi. Sekoita voi, sokeri, taatelit ja pähkinät puuhaarukalla tai sähkövatkaimella. Lisää munat ja veteen sekoitettu sooda. Sekoita lopuksi joukkoon vehnäjauhot, tämä sujuu parhaiten puuhaarukalla.
Anna taikinan levätä hetken aikaa jääkaapissa, jotta sen muotoilu tulee helpommaksi. Jaa taikina osiin ja muotoile niistä noin 4 cm läpimittaiset tasaiset pötköt. Käytä jauhoja tarvittaessa apuna. Kiedo taikinapötköt muovikelmun sisään ja laita jääkaappiin jähmettymään.
Leikkaa pötköistä noin 1-1,5 cm paksuisia viipaleita ja asettele pellille. Paina kevyesti kokonainen hasselpähkinä taatelileivän keskelle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Anna taatelileipien jäähtyä pellillä. Siivilöi halutessasi pikkuleipien päälle tomusokeria koristeeksi.
0 kommenttia