Ei tietoakaan pakkasesta, eikä lumesta. Vaikka kesän lapsi ei niitä kaipaakaan, marraskuun ankeuden syvyyttä lisää loputon harmaus ja lumeton pimeys. Tietoisuus lähestyvästä joulusta perinteineen vie auringon yhä kauemmaksi. Kesän kaipuu on iholla päivin ja öin.

Paradoksaalisesti tähän synkkään marraskuuhun, tässä euroopan harmaimmassa kolkassa (Foreca 24.10.2018), on kasautunut perhejuhlia koiran syntymäpäivästä lähtien. Matka syksystä jouluun on tehtävärata, josta suoriutuu juhla kerrallaan. Syntymäpäiväkakkuja perheen ja sukulaisten kanssa. Koiralle herkkuja, haleja ja rapsutuksia. Isänpäivä vanhalla rutiinilla. Ja sitten vielä nämä yhdet pyöreät. Sen jälkeen onkin jo suunnattava katse kohti joulua.

 

Metsän henki

Jos päivänsankari viihtyy parhaiten metsäpoluilla, kuusten katveessa ja purojen varsilla, on luontevaa viettää juhlia samoissa kehyksissä, tai ainakin lähellä. Juhlavieraiden mukavuutta ajatellen marraskuussa on hyvä kuitenkin olla katto pään päällä ja seinöt suojana sateelta, loskalta ja tuulelta. Ulkoilualueen takkatupa tarjosi näihin juhliin luonnonläheiset ja tunnelmalliset puitteet.

Metsäretken luonnollinen eväs on avotulella paistettu makkara. Takkatuvan avotakan loimuava tuli keräsi ympärilleen makkaranpaistajia ja vaahtokarkin paahtajia. Makkaran kaveriksi tarjolla oli salaatteja, savulohi- ja kana-barbecue kolmiosandwichejä. Metsän henkeä haettiin myös kakuilla. Täytekakut toteutettin puun kantoina, täytteenä karpalo- ja vaniljamousseja, mausteena kuusenkerkkäsiirappipisaroita, päällä kinuskikreemi ja suklaakaarna. Vaikka eteläsuomessa pakkasilla ei marraskuussa toistaiseksi ole käyty, kantokakut tehtiin pakkasen puremiksi. Kaarnaan syntyi kiteistä kuuraa sokerilla ja karpalot koristeltiin huurteisiksi tomusokerilla. Poutasäässä ja +6 asteen lämmössä lumihiutaleista on turha haaveilla, ne syntyivät kuitenkin kakun koristeiksi sokerimassasta muotilla. 

Puolukan punaiset posket

Poutainen mutta marraskuisen harmaa sää houkutti osan vieraista kiertämään ulkoilualueen reittejä, osa istahti mieluummin takkatulen ääreen ja tarjoilupöydän läheisyyteen. Yhtä kaikki, punan sai poskille kuitenkin. Täysi tupa lämpeni mukavasti tulesta ja ihmisten lämmöstä. Kantokakun lisäksi tarjolla oli valkosuklaapuolukka-juustokakkua. Tässä kakussa on kaksi yhdessä. Puolukkajuustokakku on kakun sydämenä valkosuklaajuustokakun sisällä. Valkosuklaatäytteen seassa on puolukoita kirpeinä sattumina. Kakun pohja on saanut tavallista tärkeämmän roolin. Kardemummainen keksimurupohja on makuyhdistelmän kolmas elementti, joka ei jää varjoon muilta mauilta.

Vuoden harmaimmaksi päiväksi tituleerattu päivä oli säältään nimensä veroinen. Marraskuun ankeus kuitenkin kaikkosi iloiseen puheen sorinaan ja takkatulen loimuun. Päivänsankarin ikäisen, nostalgisen Kimble-pelin, aiheuttamat äänet: nopansekoittimen kolina, huudahdukset ja nauru, jäävät äänimuistoiksi aivojen muistoalbumiin. 

 

Reseptivihkossa ohje kantokakun pakkasen pureman kaarnan valmistukseen ja valkosuklaapuolukkajuustokakun resepti (linkit kuvien alapuolella).