Parhaan ja nopsan mustikkapiirakan kierrätys sai blogikeittiössä uuden käänteen, kun piirakka asettui ensin muffinssivuokaan ja kuoriutui seuraavalla kerralla muotista täydellisinä palloina. 

Kysymys kuuluu, onko piirakka piirakka muffinssivuoassa ja vielä pallonakin?

 

Piirakkavaihe

Toukkavaiheessa perhonen kasvaa ja luo nahkansa monta kertaa. Mustikkapiirakka on tässä blogissa luonut nahkansa muuntumalla pehmeäksi raparperipiirakaksi ja aurinkoiseksi persikkapiirakaksi. Blogikeittiössä piirakkaa on paistettu mascarponepäällyksen kanssa ja viimeksi mökkioloissa ilman sitä.

Muffinssivaihe

Kotelovaiheessa tapahtuva muutos toukasta perhoseksi on täydellinen mullistus. Siihen verrattuna mustikkapiirakan muutto muffinssivuokaan on vain hetken mielijohteesta tapahtunutta vaihtelua. Piirakkataikina annosteltiin muffinsivuokiin, mustikat ripoteltiin päälle mascarponepäällyksen kanssa. Reseptiä ei tarvinnut muokata muuta kuin mascarponepäällyksen määrän osalta, puolikas annos riitti hyvin. Tuloksena oli juhlavampaankin tarjoiluun nätisti istuvat pikkupiirakat (tai muffinssit).

Piirakkapallo

Kun perhonen on valmis, se kuoriutuu kotelostaan ja levittää kohta siipensä lentääkseen ja elääkseen niin kuin perhoset elävät. Sattumoisin blogikeittiöön tupsahti syntymäpäivälahjana silikoninen cakepopsien paistomuotti, eräänlainen kotelo. Hetken pyörittelyn jälkeen muotin pyöreissä koloissa paistui jo piirakkataikina ja uunista leijaili tuttu mustikkapiirakan tuoksu. Muotista kuoriutui piirakkapallosia, jotka tarjoiltiin vaniljajäätelön kera. 

Mustikkapiirakkapallot toimivat hyvin ilman mascarpone-seosta, siis pelkällä peruspiirakan ohjeella. Mustikat sekoitettiin taikinan joukkoon ennen muotin koloihin annostelua. Palloset soveltuisivat myös cakepopsien eli kakkutikkareiden valmistukseen. Sulaan valkosuklaaseen kastettu tikun pää pallon sisään ja pallon dippaus esim. valkosuklaaseen.

Mascarpone-päällyksen ainesten lisääminen taikinan joukkoon teki taikinasta liian löysää ja palloset hieman lässähtivät jäähtyessään. Maku oli hyvä mutta pallot jäivät vähän pienemmiksi ja ei niin pyöreiksi. Nuoriso ei juuri huomannut makueroa peruspallojen ja mascarponea sisältävien pallojen välillä. Maidon määrää vähentämällä mascarponeseoksen lisääminen taikinaan voisi onnistua paremmin.

Onko piirakka piirakka?

Perhosen toukka ei ole vielä perhonen, vaan toukka. Perhoseksi toukka muuttuu kotelovaiheessa. Mustikkapiirakka on piirakka, mutta mikä on muffinssivuokaan laitettu piirakka? Muuttuuko se muffinssiksi? Entä pieniksi palloiksi leivottu piirakka? Sama taikina, mutta eri muoto. Kuvataanko  leivonnaisen nimellä muotoa vai sisältöä? Vaaka kallistuu muodon puolelle, mutta päätyy kompromissiin, olkoon piirakkamuffinsit ja piirakkapallot. Mustikoiden sijastahan kummassakin voi käyttää myös muita marjoja.

0 kommenttia