Kääretorttu on kaikessa yksinkertaisuudessaan katala ja kiehtova. Se on olevinaan helppo ja nopea, täydellinen ”keitetäänpä kahvit, pyöräytetään myös nopeasti jotain hyvää ja kutsutaan naapurit”-leivonnainen. Se saattaa kyllä toimia noinkin, mutta yhtä hyvin se voi mennä metsään monessakin kohdassa. Harvoin siitä kuitenkaan saa tehtyä syömäkelvotonta.

Kääretorttututkielma oli muhinut jo pari vuotta mielessä, kun eteen tuli sopiva tilaisuus tutkielman toteuttamiseen. Tsemppileivonnaiset abiturienteille kurimuksessaan kääräistiin rullille ja naistenpäivän kunniaksi koristeltiin tyttömäisesti.

Katala ja kiehtova

Kahvipöytään nostettu kääretorttu voi olla liian kuiva, liian kostea, turhan mauton, pinnaltaan halkeillut tai muuten vain uuvahtanut ja mielikuvitukseton. Se voi olla myös täydellisen raikas ja makea, suussasulava ja kaunis kuin kevään ensimmäinen kukkanen auringon lämmittämässä kukkapenkissä. Niin tai näin, kääretorttu on erittäin monimuotoinen ja moneen makuun muunneltavissa oleva leivonnainen, jota kannattaa lähestyä rohkeasti. Ulkonäkö ei ole kaikki kaikessa, vaan maku lopulta ratkaisee. 

Kurimuksen kourissa

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat 10.3.2020 äidinkielen kokeilla. Abiturienttien kurimus, vuosia vahvistunut ja kasvanut pyörrevirta vie aikuisuuden kynnyksellä olevia nuoria nyt vauhdilla kohti kevättä. Kurimus hellittää kirjoitusten ja pääsykokeiden jälkeen otteensa heittäen nuoret eri suuntiin elämässä. Jotkut lähtevät armeijaan, toiset opiskelemaan kuka minnekin, joku ottaa vauhtia aikuisuuteen välivuotta pitämällä, töitä tehden tai maailmalla seikkaillen. Yhtä kaikki, minne kukin lopulta päätyykin, nyt kurimuksen tiukassa otteessa kaikenlainen tsemppaus voi tulla hyvään tarpeeseen. Kirjoituksiin pakataan mukaan eväitä, sellaista millä jaksaa ja mistä saa ehkä myös vähän lisätsemppiä ja mielihyvää kesken koitoksen. Tsemppikahvit ja leivonnaiset kokeisiin valmistautumisen loppumetreillä voivat olla myös paikallaan.

Tutkimussuunnitelma

Blogikeittiöön saatiin Facebook-sivun kautta hyviä syitä leipomiseen. Ajankohtainen abien tsemppaus ja samaan saumaan osunut naistenpäivä innoittivat tällä kertaa leipomaan ja toteuttamaan pidempään muhineen kääretorttututkielman.

Tutkielman alkuperäinen asetelma oli testata eri paksuisia kääretorttupohjia. Erittäin ohuen pohjan ja erittäin paksun pohjan lisäksi oli tarkoitus käyttää myös eri tyyppisiä täytteitä. Myöhemmin tutkimussuunnitelmaan lisättiin suklaakkakkupohjan testaminen kääretorttuna. Olisiko suklaakakkupohjasta kääretortuksi?

Tulokset, johtopäätökset  ja pohdinta

Testin tuloksena syntyi kolmen kääretortun ja yhden kulhokakun lisäksi oheinen taulukko, jonka avulla on helppo säätää kääretorttutaikinan kokoa. Testin ohut kääretorttu tehtiin kolmen munan taikinalla ja paistettiin 32cm x 34cm pellillä. Jumbokääretorttu tehtiin kuuden munan taikinalla samalla pellillä. Normaali kääretorttu samalle pellille syntyy neljän munan taikinalla. Täysimittaisella 60 cm uunin pellillä paistaessa neljällä munalla tulee ohut kääretorttupohja, viidellä munalla normaali ja seitsemällä munalla jumbo. Kahdeksan munan jumbo olisi jo mahtavan muhkea kääretorttupohja.

  • 1 muna/ 0,25 dl sokeria/ 0,125 dl perunajauhoja/ 0,25 dl vehnäjauhoja/ 0,25 tl leivinjauhetta

  • 2 munaa/ 0,5 dl sokeria/ 0,25 dl perunajauhoja/ 0,5 dl vehnäjauhoja/ 0,5 tl leivinjauhetta

  • 3 munaa/ 0,75 dl sokeria/ 0,375 dl perunajauhoja/ 0,75 dl vehnäjauhoja/ 0,75 tl leivinjauhetta

  • 4 munaa/ 1 dl sokeria/ 0,5 dl perunajauhoja/ 1 dl vehnäjauhoja/ 1 tl leivinjauhetta

  • 5 munaa/ 1,25 dl sokeria/ 0,625 dl perunajauhoja/ 1,25 dl vehnäjauhoja/ 1,25 tl leivinjauhetta

  • 6 munaa/ 1,5 dl sokeria/ 0,75 dl perunajauhoja/ 1,5 dl vehnäjauhoja/ 1,5 tl leivinjauhetta

  • 7 munaa/ 1,75 dl sokeria/ 0,875 dl perunajauhoja/ 1,75 dl vehnäjauhoja/ 1,75 tl leivinjauhetta

Ohut ja normaalipaksuinen torttu kääriytyvät helposti ja halkeilematta rullalle. Paksu kääretorttupohja on haastavampi kääriä ilman että se halkeilee. Paksu, runsas ja pursuileva täyte lisäävät kääretortun käärimiseen haastetta.

Suklaakakkupohjakokeilu meni mönkään. Pohja halkesi kahtia jo kumoamisvaiheessa. Pohja ei myöskään taipunut rullalle, vaan halkeili ja hajosi. Dumlekastikkeella ja dumlemoussella täytetty kääretorttupohja lusikoitiin lopulta elmukelmulla vuorattuun lasikulhoon. Dumle-överi-täytekakun täytteet sopivat kyllä hyvin kääretortun täytteiksi, mutta kakkutaikina ei sovellu kääretortuksi. Jatkotutkimuksissa täytynee etsiä hyvää torttupohjaa suklaakääretortulle. Lisätutkimusta ja testaamista tarvitaan myös sokerin tarttumisesta kauniisti kääretortun pintaan. Seuraavalla kerralla kellotetaan sopiva hetki tortun kippaamiseen sokeroidun leivinpaperin päälle. Mututuntumalla se näyttäisi oleva keskimittainen ajatus ja muutama huokaus sen jälkeen kun torttu on otettu ulos uunista.

Tsempit abeille

Jumbokääretorttu, joka oli täytetty mustikkacurdilla ja mansikka-kerma-sitruunarahka-valkosuklaa-täytteellä, katkaistiin puoliksi saaden kaksi noin 15 cm mittaista kääretorttua. Naistenpäivän kunniaksi molemmat kuorrutettiin vaaleapunaisin pursotuksin. Vaaleanpunainen vaahto tehtiin kauravispistä ja maustettiin mansikkahillolla ja vaniljasokerilla. Näistä yhden tortun sai naapurin abiturientti ja toisen kääretortun nouti  äiti, jonka abiturientille kääretorttua viedään sairaalaan.

Kulhokakuksi lopulta päätynyt suklaakääretorttu sai päälleen dumlekreemin ja dumlevaluman. Kakku vietiin sukulaisabiturientille. Aluksi hyvin jähmettynyt valuma aiheutti pienen yllätyksen lähtiessään jääkaapissa ollessaan uudestaan valumaan kakun kylkiä pitkin. Tämä fysiikan tai kemian dilemma ei aiheuttanut sen suurempaa pohdintaa, teen ääressä keskityttiin vain kakun lusikoimiseen ääntä kohden.

Ohut kääretorttu mustikkakurdilla, sitruunarahkalla ja vadelmahillolla täytettynä jäi kotijoukon syötäväksi.

Tsempit abeille pyörrevirran keskelle, kurimus päättyy aikanaan.

0 kommenttia