Toukokuu on täynnä lupauksia hetkistä jolloin voi päästää kesän vyörymään avoimista ovista ja ikkunoista sisään. Pienet takatalven oireet tuovat kesän odotukseen hieman särmää. Lomapäivä toukokuun alussa ei mene hukkaan vaikka yöllä käydöön pakkasilla ja räntää vihmoo. Ainahan voi nimittäin leipoa – ja mennä naapuriin kakkos-aamiaiselle.

Edellisenä iltana kylmäkohotukseen laitetut hunajakaurasämpylät paistuivat aamutuimaan oman perheen töihin- ja päivän muihin velvollisuuksiin lähtijöille aamupalalle. Loput sämpylät koriin ja naapuriin. Tien vierustan kevään merkit, pajun kukinnot, olivat vielä yön jäljiltä jäähileillä päällystetyt. Kylmä pyrki jäähdyttämään uunituoreet sämpylät.

Aamiaisseura oli mitä mainiointa: Pinkkikoira, Lilakoira, Paitahirviö, harvahampainen poika ja nelikorvainen, töyhtötukkainen tyttö. Sekä kahden viimeksimainitun äiti. Leppoisalla aamiaisella aikuisten juttujen, lasten juttujen ja höpöhöpöjuttujen parissa aamu käännähti aamupäiväksi. 

Matkalla kotikeittiöön aurinko pilkahti esiin hetkeksi. Pääsiäisenä leivottu aurinkoinen rahkapiirakka muistui mieleen. Nopeasti valmistuvan piirakan ehtisi sopivasti valmistaa kotiin palaaville. Persikoiden puuttuessa pakkasesta kelpasi mustikat piirakan päälle. Puolet rahkasta vaihtui vähärasvaiseksi maustamattomaksi jogurtiksi. Purkki (250 g) maustamatonta rahkaa, 2 dl vähärasvaista jogurttia, 1 dl sokeria, 2 tl vaniljasokeria ja yksi muna. Jäiset mustikat päälle. Pohja ja paistoaika sama kuin aurinkoisessa rahkapiirakassa. Kevätaurinko leipojan käsissä ja piirakan murusissa.

 

Linkit hunajakaurasämpylöiden ja aurinkoisen rahkapiirakan reseptiin kuvin alapuolella.

 

0 kommenttia