Joskus sitä joutuu tilanteisiin, joissa tulee luvattua, jos ei kuuta taivaalta, niin suklaamuffinssi kuorrutteella. Näin kävi joulun alla, kun viisi vuotias poika vuodatti yli äyräiden tulvivia kyyneleitä muhkean korvapuustin ääressä. Vuoden ensimmäisenä päivänä oli aika lunastaa tuo lupaus.

Muffinssilupaus tarjosi hyvän syyn kokeilla sydänsurujen kakun taipumista muffinsseiksi. Mehevän suklainen, kuorrutettu ja strösselein sekä nonpparellein koristeltu muffinssi sai viisivuotiaan aidon hyvöksynnän. Takuulla olisi tullut tiettäväksi, jos leivonnainen ei olisi miellyttänyt.

 

Draamaa joulupuodissa

Tilanne oli kriittinen. Tuore, tuoksuva ja epäilemättä herkullinen korvapuusti ei pystynyt korvaamaan kahvion tiskillä pojan silmiin osunutta suklaamuffinssia. Pillimehu ja korvapuusti näyttivät  pojan suussa maistuvan lähinnä katkeran kitkeriltä, kun ajatuksissa pyöri vain se ihana, kielletty suklaamuffinssi. Kyyneleiden valuessa pitkin poskia tilanne oli eskaloitumassa pahemmanlaatuiseksi draamaksi keskellä täpötäyttä joulupuodin kahviota. Kymmeneksi minuutiksi lapsenvahdiksi jäänyt tarinankertoja ei keksinyt enää muuta keinoa kuin “Kuule, mitäpä jos minä leipoisin sinulle suklaamuffinssin? Oikein herkullisen, sellaisen missä on kuorrutus ja koristeet?” “Okei.” Kyyneet pyyhkäistiin hihaan, kaivettiin puhelin esiin ja löydettiin kaiken pelastava Mikki Hiiri-peli. 

Täytetty lupaus

Viisivuotiaalle annettu lupaus on syytä muistaa ja täyttää mahdollisimman pian. Uusi vuosi alkoi siis, ei lupauksia antamalla, vaan toteuttamalla annettu lupaus. Sydänsurujen kakun reseptin etuna on helppous, aineet vain sekoitetaan keskenään. Reseptiä on myös helppo varioida jääkaapin sisällön ja vaihtelunhalun mukaan. Tällä kertaa taikinaan lisättiin suklaarouhetta, rahkana käytettiin vaniljarahkaa ja maidon sijasta valmista kaakaojuomaa. Sokerin määrää hieman vähennettiin, koska vaniljarahka ja kaakaojuoma sisältävät sokeria ja makeutta lisää myös suklaarouhe. Taikina lusikoitiin paperisiin muffinssivuokiin. Muffinsseille tehtiin kuorrute tummasta suklaasta ja maitosuklaasta, tomusokerista, voista ja tuorejuustosta. Koristeeksi ripoteltiin eri värisiä ja muotoisia nonpparelleja ja koristerakeita.

Suurien tunteiden pieni mies

Viisivuotias on suurien tunteiden pieni mies. Iso poika mielestään jo, ensi syksynä eskarilainen. Tunteet ovat niin suuria, että välillä näyttää siltä, että ne eivöt millään mahdu tähän poikaan. Tunteiden kirjon voi lukea silmien salamana vaihtuvasta katseesta, pään asennosta, kehon muuttuvasta jännityksestä ja liikkeistä. Sateenkaari-kristallikorua voimakorunaan kantava poika ilmaisee tunteensa myös ääneen: suuttumusta, pettymystä, iloa ja riemua, vahvasti ja väkevästi. Ei aikuisen analysoivasti ja hilliten, vaan aidosti, koko sielusta ja koko keholla. 

Nähtyään katetun päydän poika ilmoitti haluavansa tuollaisen kauniisti koristellun muffinssin. Viisivuotias nuoli ensin kuorrutuksen, hyväksyvä ilme ja tyytyväinen hymy kertoivat, että muffinssi täytti odotukset. Toinen muffinssi upposi hitaammin, nautiskellen. Iloisena leikkeihin pyrähtävän pojan hihaan pyyhityistä suupielien suklaista ei nyt välitetty, pyykkikone on näitä juttuja varten.

 

Reseptiin kuvien alapuolella olevasta linkistä.