Sunnuntaiaamu on hiljainen, nurmikko märkänä sateesta. Eilen on monissa perheissä juhlittu koulunsa päättäneitä, ylioppilaita ja ammattiin valmistuneita, kesäloman alkamista. Jääkaapeista nostetaan päivän aikana esiin juhlista jääneitä täytekakkuja, juustokakkuja, voileipäkakkuja ja pikkuleipiä. Ne maistuvat nyt ehkä vielä pikkuisen herkullisemmilta.

Blogikeittiössä valmistui sesonkiin kolme kakkua tai oikeastaan neljä. Yksi ylijäämäaineksista kasattu jäi omaan keittiöön syötäväksi ja yksi vietiin helatorstaina mukana 75-vuotisjuhliin mennessä. Kahdella kakulla yllätettiin vastavalmistunut eläintenhoitaja ja uunituore sähkö- ja automaatioasentaja.

Kakkutoiveita

Blogin Fb-sivulla etsittiin toukokuussa Nurmijärven kunnan alueelta ylioppilasta tai ammattiin valmistuvaa, jolle voisi antaa kakun. Etsintä päättyi jo ennen määräaikaa ja yhden sijasta kahdelle kakun toivojalle lähti ilmoitus toiveen toteutumisesta. Kumpikin toiveen esittänyt toivoi kakkua ammattiin valmistuvalle.

”Haluaisin erittäin kovasti yllättää ystäväni kakulla. Ystäväni valmistuu eläintenhoitajaksi ja on rehkinyt sen eteen erittäin paljon. Perinteinen mansikkakermakakku olisi toiveena ja kermavaahtoa siinä ei tarvitse säästellä, sillä se on ystäväni ihan lempparia.”

”Esikoinen valmistuu sähkö- ja automaatioasentajaksi ja olisi todella mahtavaa jos kakku vielä toisi aiheen esiin. Nuorella miehellä on vakituinen työpaikka valmiina, joten perheessä ollaan kaikki tästä onnelllisia.”

Kermaa ja mansikoita

Oliko tuo nyt sitten ihme, että kakkuihin toivottiin täytteeksi mansikkaa, näin kesän korvalla. Ei, mikäs sen parempaa. Toiseen toivottiin runsasta kermapursotusta ja toiseen ammattiin viittaavaa koristelua. Kumpaankin kakkuun tuli vaalea sokerikakkupohja, joka kostutettiin vain aavistuksella sokerivettä. Enemmän kosteutta kakkuihin toi viimekesänä pakastetuista mansikoista ja tomusokerista tehty mansikkasose. Mansikkasoseen päälle tuli vaniljainen täyte, johon pilkottiin sekaan tämän kesän tuoreita mansikoita. Vaniljainen täyte tehtiin Kinuskikissan perinteisen mansikkatäytekakun ohjetta soveltaen. Kermapursotukseen käytettiin laktoositonta kermaa, maustettiin tomusokerilla ja vaniljasokerilla, jämäköittämiseen hieman vaniljakreemijauhetta.

Toiseen kakkuun tulleet sähköjohdot tehtiin sokerimassasta. Kuparilangat valmistuivat riisinuudelista, joka värjättiin ensin keltaisella elintarvikevärillä ja sitten vielä kultaisella geelivärillä. Kakku päällystettiin vaniljan makuisella pehmeällä kreemillä. Rosoinen pintakerros syntyi pullasudilla. Pieni määrä kreemiä värjättiin vihreäksi ja sudittiin kakkuun sinne tänne. Kakun päälle kaulittiin sokerimassasta epäsymmetrinen alusta koristeille. Tosin johtoja tuli loppujen lopuksi myös alustan ulkopuolelle ja työnnettiin kakkuun pystyyn. Tämä oli mahdollista, koska kakku oli menossa pian valmistumisen jälkeen tarjoiltavaksi. Kakun sisään osittain työnnetyt sokerimassakoristeet alkavat tietenkin kosteudesta sulamaan, mutta nyt se ei haitannut.

Amatöörin virheitä

Puolustukseksi sanottakoon, että en ole leivonnan ammattilainen. Blogikeittiössä syntyvät kakut ja muut leivonnaiset ovat harrastelijan tuotoksia. Sitä toivoisi, että kaikki elementit olisivat kohdillaan, kun kakun antaa perhepiirin ulkopuolelle. Tällä kertaa kuljetuksessa tapahtui virhe, kakkupahvin alle unohtui laittaa liukueste. Seurauksena oli kakun törmäys kakkulaatikon reunoihin. Eläintenhoitajan kakun kermapursotukset kärsivät törmäyksessä.

Nuoren miehen kakku alkoi hiljakseen painua yhdestä suunnasta vinoon, kun reunusvuoka oli  poistettu ympäriltä. Tätä olisi voinut hieman korjata, jos sen olisi huomannut ajoissa. Kuorrutuksella ja koristelun asettelulla on mahdollista peitellä lievää vinoutta. Sokerimassasta tehdyt sähköjohdot napsahtelivat poikki naps naps kakun päälle aseteltaessa. Onneksi katkenneetkin johdot olivat käyttökelpoisia ja johtoja oli tullut tehtyä tarpeeksi paljon.

Yllätyksiä

Kumpikin kakku oli saajalleen yllätys, palautteesta päätellen mieluinen sellainen. Eläintenhoitajan kakun vei perille juhliin ystävä, joka oli kakkutoiveen esittänyt. Olisi ollut hienoa olla kärpäsenä katossa..

Sähkö- ja automaatioasentajan kakku toimitettiin suoraan saajalleen, jolle tuli kuulemma kiire vetää housut jalkaan, kun auto kaartoi pihaan.. Hämmennys taisi olla molemmin puolinen. Mitä sanoa vieraalle ihmiselle, jolle on leiponut ja tuonut kakun, mitä sanoa, kun tulee yllätetyksi kakulla. Kakku päätyi pöytään odottamaan hetken päästä saapuvia vieraita. Perheessä juhlittiin ammattiin valmistuneen lisäksi peruskoulunsa päättänyttä. 

Oli kutkuttavaa olla osallisena yllätysten järjestämisessä. Kumpikin juhlittava saa kuitenkin kiittää yllätyksestä kakkutoiveen esittäjää, toinen ystävää ja toinen äitiä. Onnittelut vielä kummallekin ammattiin valmistuneelle!

Kolmas kakku (ja neljäs kakku)

Helatorstaina matkattiin 75-vuotissyntymäpäiville, joille lähti mukaan kakku, jonka toteutuksessa oli vapaat kädet. Vaalea sokerikakkupohja, mansikkamousse kahdessa välissä, yhdessä välissä kermatoffeen makuinen täyte, kuorrutus ja pursotukset kermatoffeekreemillä. Koristeena mansikkaa, kultatomua ja kullan värisiä sokerihelmiä. Neljäs kakku kasattiin ylijääneistä kakkupohjista ja täytteistä, kuorrutteeksi vatkattiin kevyempi kermaseos, suurimmaksi osaksi Flora Vispiä ja osaksi laktoositonta vispikermaa. Pursotus tapahtui puolihuolimattomasti noin puolessatoista minuutissa. Kotijoukoille jääneestä kakusta ei tullut sesongin kauneinta, mutta maku ja kosteus olivat kutakuinkin täydelliset.

 

4 Kommentit

 1. Soile

  Olet uskomattoman taitava!

  • Marika

   Kiitos, välillä onnistuu 🙂

 2. Marja

  Kiitos vielä, kakku oli kyllä taivaallisen hyvää ja herätti myös vieraissa ihastuksia. Ja yllätys oli todella yllätys kakun saajalle.

  • Marika

   Ole hyvä 🙂 Hienoa että maistui!