Jouluapu Nurmijärvi -keräys pyörähti viidennen kerran täyteen vauhtiin marraskuun vaihtuessa joulukuuksi. Auttajat osasivat jo odottaa keräyksen alkua ja reagoivat nopeasti Facebook-sivulla julkaistaviin avunpyyntöihin. Lahjakortteja ruokakauppoihin ja vaatekauppoihin, leluja lapsille, kenkiä, käytettyjä vaatteita, ruoka-apua, evästä lemmikeille.

Hyvä syy leipoa -blogi lähti mukaan jouluapu-keräykseen käynnistämällä pienen jouluisen kakkurallin. 

Leipomishaaste

Yhdellä kakulla ei tilkitä vetoisia seiniä tai vaateta lapsia, ei ruokita perhettä eikä perheen kissoja. Kakku ei toimi patjana tai auta ihmistä hädässä. Näihin ei pysty edes kaksikymmentäviisi kakkua (tavoite tekstin julkaisuhetkellä). Silti ne leivotaan. Ja annetaan, ikäänkuin jauhoparanteena, lisäaineena, joka ei ole välttämätön. 

Muutama viesti ja puhelinsoitto aktivoi joukon apulaisia ottamaan osaa kakkuralliin. Miedosti kookokseltakin maistuvaa karpaloista, valkosuklaalla kuorrutettua kahvikakkua leivotaan kymmenessä keittiössä. Kiitos Päivi, Leena, Mari, Kirsi, Sari, Tuija, Anita, Kaija ja Raija, jotka otitte vastaan leipomishaasteen. Kakkuralli  on osoittautunut myös oivaksi tavaksi testata reseptiä. Valmistuneet kakut ovat yksilöitä, erilaisissa vuoissa paistettuja, eri käsin koristeltuja. Jokaiseen kakkuun on kuitenkin leivottu myös ripaus auttamisen iloa ja ystävyyttä.

Pienet kommellukset kuuluvat leivontaan, eikä ilman selvitä nytkään. On osoittautunut, että kakku antaa anteeksi pienet kömmähdykset ja sopii sovellettavaksi. Tarinan kertojan keittiössä on testattu puolivahingossa erilaisia rasvamääriä, karpaloidenkin määrä kakuissa on vaihdellut. Naapurissa kokeiltiin kakun päälle valkosuklaan tilalle kinuskikuorrutetta. Tällä kertaa se ei ihan onnistunut. “Leipominen ei kyllä ole minun juttuni!” totesi naapuri, kun puolisonsa oli tilannut kovaksi jämähtänyttä kinuskia Toyotan pohjaan paikka-aineeksi.

Ihana joulu

Yksi jouluavun antajista on Mari. Mari on mukana auttamassa nyt toista kertaa. Jouluttajaksi tunnustautuva Mari auttaa tänä vuonna neljää perhettä. “Johonkin täytyy laittaa raja, kaikkia ei voi yksi ihminen auttaa”, eikä tarvitsekaan, mukana on iso joukko auttamishaluisia ihmisiä. Leluja, vaatteita, lahjakortti ruokakauppaan. “Siksi, että kaikilla olisi ihana joulu.”

Katri (nimi muutettu) on yksi avun saajista. Elämäntilanteen tiukennuttua puolison tapaturman ja sairasloman myötä 9-lapsisen perheen äiti pyysi nyt jouluapua ensimmäistä kertaa. Perheen lapsetkin ovat sairastelleet, kuluja on tullut myös lääkkeistä. Katri on tavattaessa juuri kotiutunut sairaalasta leikkauksesta toipuvan perheen nuorimmaisen kanssa. “Kuka tahansa voi joskus joutua tilanteeseen, että tarvitsee muiden apua. Ja jokainen auttaa vuorollaan. Olisi hyvä, jos avun hakemiseen olisi matala kynnys. Jouluapu on juuri tätä.”

Jouluapu Nurmijärven kautta annettavat avustukset ja kakut toimitetaan perille 16.12. mennessä. Sitä ennen kohtaamisia kotien ovilla, lämpimiä halauksia ja joulun toivotuksia. Hetkeksi risteäviä teitä. 

 

EDIT 1.1.2019: 0SALLISTU VUODEN 2019 KAKKURALLIIN, ILMOITTAUDU MUKAAN BLOGIN FACEBOOK-SIVULLA TAI KOMMENTOIMALLA KUVIEN ALAPUOLELLA . TEHDÄÄN UUSI TARINA TÄLLE VUODELLE.