“Jotain suolaista, voisi olla kasvista, tulista, rapeaksi paistettua pekonia.. Ja Aurajuustoa täytyy  aina olla.”

Siis suomalaisen miehen kasvis- eli pekonipiirakka, asia harvinaisen selvä. Kun Ari, 50+, sai 9 kuukauden työttömyyden ja noin 40  lähetetyn työpaikka-hakemuksen jälkeen oman alansa töitä, sai hän esittää myös toiveen leivonnaiselle. Tuloksena syntyi suolainen, tulinen piirakka, jossa kasvikset kohtaavat pekonin ja Aurajuusto chilin.  

Arkirytmi ei ole kirosana  

Kuva Facebookissa sen kertoi, naapurin Ari on saanut työpaikan. Kulkutunniste kuvassa julisti työttömyyden vaihtuneen työssäkäyvän ihmisen arjeksi. 50+ miehen työn saamisesta on syytä onnitella, oman alan työn saaminen on jo juhlan aihe. 

Ari koki vuoden välein kahdet yt:t ja irtisanomiset. Ensimmäisellä kerralla onnisti, Ari työllistyi heti. Toisella kertaa työnhaku kesti pitkältä tuntuneet yhdeksän kuukautta. Kahdeksan kertaa Ari pääsi toiselle haastattelukierrokselle, mutta työpaikan sai joku toinenVielä elokuussa Ari oli yksi Nurmijärven kunnan 1216:sta työttömästä työnhakijasta, yksi 636 miehestä vailla töitä, yksi 508:sta yli 50-vuotiaasta työttömästä  työnhakijasta (Ely-keskus: Uusimaa Työllisyyskatsaus Elokuu 2018).  Koulutusta ja pitkää työkokemusta vastaava tekniikan alan työ löytyi lopulta palkkatuen avulla. Palkkatuen myöntämisen perusteena Arin kohdalla oli yli 50 vuoden ikä ja yli puolen vuoden työttömyys. Lokakuun alusta lähtien Ari on ollut yksi onnekkaista, joita Klaukkalan aamuruuhkakaan ei haittaa. Arkirutiinien palaaminen tuntuu hyvältä: lähteminen aamulla töihin, jopa jonottaminen aamu- ja iltapäiväruuhkissa. 

 

Antipatioita ja makuelämyksiä

Palataan siihen piirakkaan. Ari otti hymyillen vastaan ajatuksen oman tarinansa jakamisesta ja heitti leivontahaasteen, joka kirvoitti hyvät naurut ja sai veden kielelle. Vain mies voi toivoa kasvispiirakkaa, johon tulee pekonia.

Ari ei toivettaan esittäessään tiennyt kaikkia haasteita, joita piirakan valmistamiseen liittyi.  Leipojan henkilökohtaiset antipatiat ja mieltymykset joutuivat nimittäin koetukselle. Ensinnäkin Aurajuusto, jo pelkkä ajatus sen hajusta aiheuttaa pahoinvointia. Mielessä oli myös epäilys, miten sinihomejuusto ja chili oikeasti sopivat yhteen. Kiitin onneani, että Ari ei maininnut sipulia ja valkosipulia toiveissaan, se olisi ollut ylitsepääsemätön ongelma. Huolimatta keittiöni sipulittomuudesta täytyy myötää, että pienen hetken jopa harkitsin tarttumista härkää sarvista ja sipulia kuorista. Se hetki meni kuitenkin ohi.   

Aurajuuston suhteen sen sijaan neitsyys meni. Paljain (pestyin) käsin juusto mureni sekä pohjataikinaan että täytteeseen. Pekonin rapeuden salaisuus on sen alle levitetty nacho-murukerros, joka eristää pekonin kosteasta täytteestä. Piirakkapohja on laatua ”paranee jääkaapissa”. Uudelleen lämmitys uunissa onnistuu hyvin, mutta piirakka maistuu myös kylmänä.  Lopputulos ei ole hullumpi ja miellytti myös Aria. Varmuuden vuoksi valmistui myös toinen makuvaihtoehto, barbecue, jolle löytyi myös omat kannattajansa. Reseptissä ohjeet kumpaankin makuvaihtoehtoon.