Klaukkalan jouluvalot syttyivät perinteisin menoin joulupukin johtaman kulkueen ja ilotulituksen kera. Toriaukion pullistellessa avajaisväkeä teki lähtöään toinenkin seurue. Autoon pakattiin iloisen nais-energian lisäksi sellofaaniin käärittyä ja pajukoriin pinottua iloa ja hyvää mieltä. Tämänkin seurueen  ohjaimiin, toisin sanoen ratin taakse ja hyvän tekemisen oppaaksi asettui tunnettu partasuu. Ilmassa oli vielä lasten ja aikuisten yhdessä koettua riemua ja innostusta, kun tarinan kertoja, Mandy F:n (paikallinen yritys) tytöt ja Brother Christmas ajoivat läpi jouluvalojen valaiseman kylänraitin. Ilotulituksen viimeisten värihiukkasten hajaantuessa Klaukkalan paikalliseen troposfääriin auto kaartoi pelto-maiseman laidalla sijaitsevan omakotitalon pihaan. 

Lämpimäisiä 

Jos leivonnassa jaettaisiin muotoilupalkintoja, varma voittaja olisi tämän joulun hitti, lumihiutaletortut. Kaunis ja koossapysyvä muoto, siltikin helppo tehdä. Niitä otettiin nyt uunista ulos viittä vaille ennen lähtöä, koristeltiin tomusokerilla ja pakattiin lahjaksi annettavaksi. Aiemmin leivotut rommitaatelikakut kietaistiin sellofaanipussiin. Mandy F:n tytöt olivat koonneet melkoisen herkkukorin ja mummin kuudelle pienelle silmäterälle joululahjaksi annettavaa, Brother Christmas maksoi öljylaskun.

Lämmin vastaanotto ja kahvikupit pöydässä kertoivat, että vieraita oli odotettu. Talon emäntä kutsui sisään mummolan tunnelmaa henkivään kotiinsa. Kun tuomiset oli esitelty ja ihmetelty, osa pakkaseen ja jääkaappiin aseteltu, istuttiin alas pöydän ääreen. 

 

Kosteita silmäkulmia

85 vuoden iässä on selvää että säihkysääret, joita aiemmin varta vasten (kyllä vain, helppo uskoa) tulivat miehet ihailemaan, ovat jo paljosta väsähtäneet. Talon emännän polvet ovat sen verran huonot, että pehmeältä sohvalta nouseminen on vaikeaa, koroketyyny auttaa kyllä tässä asiassa. Kädessäkin on hieman vaivaa murtuman jäljiltä. Sydänvaivojakin on ollut. Liikkeelle, ruokakauppaan ja “tervikseen” (terveyskeskukseen) pääsee taksilla, kivenkyydillä ja naapurin kyyditsemänä. Naapuri on selvästi muutenkin suuri ilo. Yhdessä mennään ruokakauppaan, jutellaan ja pidetään seuraa. Seurakunnan diakoniatyöstä puhuessa tulee kiitollisuus ja lämpö ääneen ja olemukseen. Uusi hella jo sähkökipunoita iskeneen tilalle, jääkaappi ja muutama laskukin. Niin paljon apua ja aina tarpeeseen. Herkässä on tunnelma tuvassa. Hymyn keskellä kyyneltyy silmäkulmat. Ilo ja kiitollisuus lyövät kättä surun ja huolen kanssa. Muistot ovat läsnä ja silmin nähtävissä. Tarkalleen paikkansa löytäneet esineet kertovat muistoista ja eletystä elämästä. Vieraita varten valmiiksi esiin otetut valokuva-albumit kertovat viidestä lapsesta, joista neljä on jo haudattu, puolisokin 90-luvulla. Ilon kasvoille tuo taas puhe pienistä lapsenlapsenlapsista. Mummin karkkikulhon pohjalle jääneiden salmiakkien tilalle saattaa nyt löytyä tuodusta herkkukorista muita herkkuja pienten ihmisten iloksi.

Klaukkalan ilotulitus ei näkynyt pellon laitaan, mutta iloa riitti tuvan täydeltä. Vierailu ilahdutti yhtä paljon niin talon emäntää kuin vieraitakin. Jouluvalot syttyivät silmiin ja sydämiin. 

Brother Christmas, Nita, Maarit ja Irma.

                                                    Rommitaatelikakun reseptiin painikkeesta.