Joskus ei tarvita kuin ehdotus työpaikan kahvihuoneessa. Siitä voi lähteä liikkeelle isomman laatuinen projekti, niin kuin tämä koko blogi (katso Blogin avajaiset, hyva syy leipoa valkosuklainen mustaherukkapokekakku) tai tuulet voivat puhaltaa vauhtia purjeisiin, jotka ovat jo nousemassa leivontalaivan mastoihin. 

Blogikeittiössä oli jo ihastuttu vegaaniseen ja gluteenittomaan kauravispiin ja leivottu vegaanisia muffinsseja, kun tuli toive vegaanisesta suolaisesta piirakasta.

 

Kaikkiruokaisesta uteliaisuudesta

Blogikeittiössä ei ole tehty eettistä valintaa ja ryhdytty vegaaniksi. Kaikkiruokainen uteliaisuus ja haaste ovat innoittaneet kuitenkin aloittamaan tutkimusmatkan, joka rikastuttaa keittiön valikoimaa ja tuo lisää vaihtoehtoja leivontaan. 

Työpaikan kahvihuoneessa esitetty toive ja haaste vegaanisesta suolaisesta piirakasta käynnisti keittiössä tutustumisen vegaanisiin “juustoraasteisiin” ja erilaisiin tapoihin korvata kananmuna. Vegaaniseen leivontaan keskittyvistä blogeista ja vegaaniliiton sivuilta löytyy hyvin tietoa vegaanisista tuotteista ja vinkkejä leivontaan.

Luontaistuotehyllyistäkin löydettävä ravintohiivahiutale osoitti käytettävyytensä makunsa ja nestettä sitovan ominaisuutensa ansiosta. Kauravispistä, vegaanisesta kasvirasvaraasteesta, ravintohiivahiutaleista ja perunajauhoista syntyi sopiva seos suolaisen pinaatti-tomaattipiirakan päälle. 

Pullaepävarmuus

Blogikeittiön vegaaninen leivonta alkoi kuitenkin muffinssista, vegaanisesta Banana Layupista, eli yhdestä PuHu-muffinssin eli puffinssin makuvaihtoehdoista. Toinen yritys oli vegaaninen gluteeniton runebergintorttu. Resepti jäi odottamaan jatkokehittelyä varustettuna merkinnöillä “liian rasvainen” ja “gluteenittomien pipareiden maku paha ja maistuu liikaa”. Saattaa olla että reseptistä tulee pelkästään vegaaninen, ellei paremman makuisia gluteenittomia pipareita löydy.

Pulla on helppo leipoa vegaanisena, koska maito ja muna eivät siinä ole välttämättömiä. Peltipulla taas sopii pullaepävarmuuden omaavalle leipojalle (kuten blogin tarinan kertojalle). Syntyi vegaaninen pinkki peltipullana paistettava laskiaispulla, joka sopii värinsä puolesta myös vaikka ystävänpäiväleivonnaiseksi. 

Tutkimusmatka vegaaniseen leivontaan jatkuu blogikeittiössä muun leivonnan lomassa. Kaurakerma ja ravintohiivahiutaleet asettuivat taloksi jäädäkseen.

Kuvien jälkeen olevista painikkeista reseptivihkon resepteihin.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *