Punaisia poskia, hikisiä pelivaatteita, mokkapaloja ja pullaa, hodareita ja kinkkupiirakkaa, tuomarin pillin vihellyksiä, kahvin keittoa, joukkuehuutoja ja tsempparipalkintoja. Kadonnut ja löytynyt puhelin, unohtuneita juomapulloja, tukkiintunut vessa ja räjähtänyt vitriini. Murtunut nenä ja telottu sormi, tuomari- ja toimitsijavuorojen uudelleen järjestelyjä. Kiitosta ja hyvää mieltä. Ricoh-turnaus on ohi. Buffavastaava kiittää ja kuittaa.

Keltanokkia ja konkareita

Rajatorpan uusi hieno koulu tarjosi hyvät puitteet 10-vuotiaiden poikien Mikro Challenge sarjan peleille. Osalla pelaajista turnauskokemus oli ensimmäinen laatuaan. Tuomari- ja toimitsijatehtävät hoidettiin pääosin A-poikien (U17 ja U19) voimin. Osa pojista puhalsi turnauksessa ensimmäistä kertaa tuomarin pilliin ja selviytyi siitä loistavasti! Buffan puolella buffavastaava oli tässä roolissaan ensimmäistä kertaa. 

A-pojat pelasivat myös pienellä joukkueella U19 sarjaa. Tehtävät piti jakaa pariin kertaan uudelleen, kun pelaajista osa sairastui, yhdellä murtui nenä ja toinen teloi sormensa. Toimitsija- ja tuomaritehtäviin nimettyjä tarvittiin pelaamaan ja pelaajista tuli tuomareita ja toimitsijoita. 

Konkarit pitivät paketin kasassa. Loistava jojo (joukkueen johtaja) hoiti pelaajaesittelyt, selosti pelitapahtumia ja haastatteli tauoilla katsojia. Aamulla ensimmäisenä paikalla ollut ja viimeisenä paikalta lähtenyt salivastaava luotsasi toimitsijapöytää ja tuomareita sekä hoiti pulmatilanteet, muun muassa rikkoutuneen lasivitriinin ja tukkeutuneen vessan.

Kaikilla herkuilla

Turnaussääntöjen mukaan mikropoikien peleissä ei ollut kolmen pisteen heittoja. Jos buffatoiminnasta olisi saanut pisteitä, se olisi ollut heitto kaaren takaa ja jos ei sukkana sisään niin onnekkaasti korin reunoja kiertäen. Kolmen pisteen suoritukseen päästiin tiimityöskentelyllä ja pelaamalla joukkueelle. 

Kun takana oli yö ripuloivan koiran kanssa ja pakastin hajosi muutama tunti ennen turnauksen alkua, oli buffavastaavana syytä toivoa, että sattumukset ja epäonni päättyisivät siihen. Onni on joukkueen vanhempien mahtava ja vastuuta jakava tiimi. Kun univajeinen buffavastaava välillä pyöri hyödyttömänä ympyrää, löytyi vastuunottavia buffavuorolaisia hoitamaan homman.

Suolaisten hitti buffassa oli kaikilla herkuilla varustettu Deluxe-hodari. Sämpylöitä ja nakkeja haettiin sunnuntaina kaupasta lisää kolme kertaa. Odotetusti makeista leivonnaisista suosikkeja olivat mokkapalat ja laskiaispullat. Buffassa oli varauduttu myös gluteenittomaan, maidottomaan ja vegaaniseen ruokavalioon. Sattuman satoa oli, että tällä kertaa vain kerran kysyttiin gluteenitonta. 

Jätehaaste

Jätteen lajittelu on tätä päivää, päiväkoti-ikäisetkin sen jo osaavat. A-poikien buffassa kokeiltiin sitä nyt varsin onnistuneesti. Keräysmuoville, kartongille, sekajätteelle ja palautuspulloille oli omat astiansa. Paremmalla ohjeistuksella kertakäyttölusikatkin olisivat voineet paremmin löytää tiensä sekajätteen joukkoon. Biojäteastiaa kyseltiin. Jos olisi ollut paikka mihin biojätteet kuljettaa, biojätteen keräyskin olisi järjestetty. Jätteen lajittelusta ja keräämisestä heitetäänkin nyt pallo seuralle. Onnistuisiko jätteen lajittelu ensi vuonna jokaisella turnauskoululla? Löytyisikö vaikka yhteistyökumppani jätteen lajittelun järjestämiseen ja lajitellun jätteen keräämiseen?

Ei ikinä enää?

Loppusiivouksen jälkeen, kun auto oli lastattu buffakamoilla, istahdimme Marin kanssa hetkeksi koulun pihalla tammikuun tihkua imeneelle kestopuupenkille. Musta ja kostea tammikuun ilta oli hetken täynnä tyytyväistä rauhaa, urakka oli ohi. Penkin kosteus imeytyi farkkuihin, mutta ilo onnistumisesta lämmitti ja valaisi hetken. ”Varmaan sanot että ei ikinä enää buffavastaavaksi!” No ei ihan niinkään. Varovainen ehkä. Tai mikäs siinä. Parantamisen varaahan jäi ja hyviä ideoita ja vaihtoehtoisia toimintatapoja jäi vielä kokeiltavaksi. Buffavuorolaisena ainakin, ensi vuonna uudestaan! 

Aikuisikää lähestyvän koripallojuniorin seinällä on ollut vuosia lempi NBA-pelaajan kuvia. Kobe Bryant pallon kuljetuksessa ja donkkaamassa. Tuona iltana, turnauksen päätyttyä, pysäytti uutinen helikopterionnettomuudesta ja koripalloikonin kuolemasta. Juniori muistanee aina missä oli sinä iltana kun Bryant kuoli – pelaamassa Ricoh-turnauksessa. 

0 kommenttia